İstanbul Boğazı'nda sıcak saatler!

İstanbul Boğazı'nda sıcak saatler!
İstanbul Boğazı'nda bir gemiye yapılan operasyonda üç milyon üç yüz bin paket kaçak sigara bulundu. Piyasa değeri 28 milyon lira olan sigaralara el koyulurken 6 şüpheli yakalandı.

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü istihbarat birimleri, kaçak sigara yüklü bir geminin İstanbul Boğazı'ndan geçeceği bilgisine ulaştı. Geminin adı ve uyruğu belirlenemezken durum İstanbul Deniz Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat birimleri harekete geçti.

Denizden geçen riskli gemilerin belirlenmesi için kurulan “Otomatik Tanıma Sistemi” (AİS) üzerinden Türk Karasuları'na giden gemiler incelendi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Ukrayna'ya giden Moldova bandıralı bir yük gemisi riskli bulundu. Gemi uydu üzerinden takibe alındı. İstanbul açıklarını ulaşan geminin izlenmesi için teknik ve fiziki takip başlatıldı. İstanbul Boğazı'ndan geçen gemi Karadeniz'de yoluna devam ederek Ukrayna'ya doğru giderken, ani bir manevra yaparak Türk Karasuları'na geri döndü. Daha sonra ise,  İstanbul Boğazı'ndan geçerek Küçükçekme'ce açıklarına yöneldi.

SAHTE BELGE

Geminin kayıtlarını inceleyen ekipler, Ukrayna'nın Skadovsk Limanı'na giderek yükünü boşalttığı yönünde belgelere ulaşıldı. Belgelerin gerçeği yansıtmadığını bilen ekipler, Sahil Güvenlik Müdürlüğü'nden de destek alarak Zeytinburnu açıklarında gemiye baskın düzenledi.

EN YÜKSEK MİKTAR

Geminin depolarını tek tek arayan ekipler, binlerce paket kaçak sigara ile karşılaştı. Bunun üzerine geminin kaptanı ve 5 şüpheli gözaltına alındı. Aramalar da ise 3 milyon 300 bin paket sigara ele geçirildi. Ele geçirilen sigaranın ağırlığının 100 ton 464 kilo olduğu öğrenildi. Gemideki kaçak sigaranın bu güne kadar denizlerde ele geçirilen en yüksek miktar olduğu belirtildi. Piyasa değeri 28 milyon 500 bin lira olan kaçak sigaranın ele geçirilmesiyle 23 milyonluk vergi kaybının engellendi.