"Ömrümüz yediklerimize bağlı"

"Ömrümüz yediklerimize bağlı"
Günümüzde fast food, katkılı yağlar ve sosların yer aldığı beslenme şeklimiz; hipertansiyon, diyabet ve diğer çeşitli metabolik hastalıklarda her geçen gün artışa neden oluyor.

Doğal besinlerden uzak, katkı maddelerinden zengin beslenme şeklimiz ve hayatımızı kolaylaştırırken bizi hareketsiz yaşam tarzına teşvik eden teknoloji, beyni etkileyen hastalıklarda da gözle görülür bir artışı beraberinde getiriyor. Bu anlamda, risk faktörlerine karşı doğru beslenme alışkanlıklarıyla beyin kapasitemizi artırma ve beynimizi genç tutmanın mümkün olduğunu ifade eden REEM Nöropiskiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor. 
Dr. Yavuz konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle sürdürüyor: "Beyinde hayati görevler üstlenen beyin hücre zarlarının iletkenlik kalitesi, beyin fonksiyonlarını doğrudan etkilemektedir. Eğer beynin margarin, tereyağı, patates, cips, fast food tarzı gıdalarla zar esnekliği bozulursa; öğrenme, algılama ve bellek gibi tüm beyin faaliyetleri de tehlikeye atılmış olacaktır. Beynimizin randımanlı çalışması için, iki önemli kimyasal bileşiğin hassas bir dengede olması gerekir. Bunlar; Omega 3 balık yağı ve Omega 6 sebze yağlarıdır." Doymuş hayvan yağları, margarin ve mayonez gibi hidrojenle birleştirilmiş sebze yağları, fast food ve dondurmada bulunan trans yağ asitlerinin beyne zarar verdiğini belirten Dr. Yavuz, beynin sağlıklı gelişimine destek olacak besinleri ise şu şekilde sıralıyor: * Linoleik asit: Yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler ve keten tohumunda bulunur.  * Zeytinyağı * Kanola yağı * DHA: Hamsi, somon balığı, sardalya, alabalık, ton balığında bulunur. * EPA * Maun cevizi * Keten tohumu yağı * Yağsız et (özelikle yağsız dana ve kuzu eti) * Düşük yağlı peynir * Fıstık yağı * Antep fıstığı * Ceviz 

Zengin beslenin
Beden ve beyin ömrünü uzatmak isteyenlere bol antioksidan içerikli gıdalara ağırlık vermeleri önerisinde bulunan Dr. Mehmet Yavuz, düşüncelerini paylaşmayı sürdürüyor: "Çilek ve ıspanak gibi antioksidan içeren gıdalarla beslenmek, hafızada yaşlanmayla meydana gelen gerilemeleri durdurmayı ve yavaşlatmayı mümkün kılar. Ispanak ve çileğin içinde bulunan ve güçlü oksit giderici olan flavanoidlerin, tıpkı balık yağında olduğu gibi, beyin hücre zarlarının akışkanlığını artırmaktadır. Yemeklerde sebze ve meyve miktarlarını biraz artırmak, antioksidan etkisinin %25 daha fazla olması demektir. Dolayısıyla, oksit gidericiden zengin beslenmek, uzun ve sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır."