Suriye jetleri IŞİD mevzilerine saldırdı

Suriye jetleri IŞİD mevzilerine saldırdı
Irak’ta ilerleyen ve sınırdaki kasabaları aldıktan sonra hakimiyet alanını Suriye’deki Rakka kenti ile birleştirmeyi amaçlayan cihatçılara karşı güçler birleşiyor

Irak’ta radikal İslamcı Irak Şam İslam Devleti’nin Musul’u ele geçirdikten sonra başkent Bağdat’a doğru ilerlemesi ve aynı zamanda sınır kasabalarını ve kapılarını alarak, hakimiyet alanını Suriye’nin Rakka kenti ile birleştirmek için çaba harcaması üzerine, Suriye’de Esad güçleri, Iraklı Şiiler ve Türkmenlerden güçlerini birleştirecekleri sinyali geldi. Nitekim Suriye rejimine bağlı savaş uçaklarının, IŞİD’in elinde bulunan Irak’ın sınır ilçesi Kaim’e düzenlediği bombardımanda 20 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı. Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, IŞİD ve bazı Sünni aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba, Telafer ve Felluce kentlerinin yanı sıra Enbar’ın El-Kaim, Rave, Aneh, Retbe ve Hadise ilçelerini ele geçirmişti. Çatışmalar yüzünden 1 milyon sivil göç etmek zorunda kaldı. 

Hakimiyet alanı
İngiliz Financial Times, terörist IŞİD militanlarının Suriye ve Irak arasında kendi hakimiyet alanını yaratarak, bölgedeki sınırları yok etmeye çalıştığını yazdı. Gazete IŞİD’in bu taktikle rakiplerine gelecek yardımları bastırabileceğini ve engelleyebileceğini ifade etti. Habere göre, bu durum Suriye’deki diğer isyancılar için endişe kaynağı oldu. Gazete, Türkiye sınırındaki Azaz kentinin IŞİD’in eline geçmesi halinde, örgütün diğer muhalif gruplara yardımı engelleyebileceğini belirtti. Uzmanlar şu görüşleri öne sürdü:  “IŞİD için şu anda en önemli şey Suriye ve Irak sınırlarını birleştirmek. Asıl hedef bu. Örgüt böylece kontrol ettiği alanı Rakka dahil, Halep’ten Irak-İran sınırına kadar genişletmek istiyor.”  Haberde ayrıca, Suriye sınırındaki kasabaları ele geçiren örgütün sıradaki hedefinin Hadisa kentindeki baraj olduğu belirtiliyor. Bu barajın Irak için önemli bir enerji ve su kaynağı olduğu da vurgulanıyor. Bu arada IŞİD ele geçirdiği kent ve kasabalarda heykelleri kaldırmaya başladı.

BM: Irak’ta savaş suçu işleniyor
BM, Irak’ta 5 Haziran’dan bugüne kadar binden fazla insanın öldürüldüğünü ve Irak Şam İslam Devleti örgütü’nün savaş suçu işlediğini bildirdi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, BM insan hakları ekibinin, Irak Şam İslam Devleti örgütünün (IŞİD) eylemlerinden kaynaklanan insan hakları ihlalleri iddialarını araştırmaya devam ettiğini belirtti. Ninova, Diyala ve Selahaddin bölgelerinde 5-22 Haziran 2014’te, en az 757 sivilin öldürüldüğünü ve 599 kişinin yaralandığını ifade eden Colville, bu bölgelerde savaş dışı kalan polis ve askerler ile sivillerin yargısız infaz edildiklerini kaydetti. Aynı dönemde Bağdat’ta ve güneyindeki bölgelerde en az 318 kişinin öldürüldüğü ve 590 kişinin yaralandığını bildiren Colville, bu ölümlerin büyük kısmının bombalı araçlarla yapılan saldırılar sonucunda meydana geldiğine işaret etti. Aralarında Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu çalışanları ve yakınlarının da olduğu pekçok insanın Irak’ta kaçırıldığını da anımsatan Colville, Irak’taki kaçırma olaylarının devam ettiğini bildirdi.