"Bunların yalanlarını dinlemekten bıktık!”

"Bunların yalanlarını dinlemekten bıktık!”
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin 8’i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada dün tutuksuz sanıkların çapraz sorgusuna devam edildi

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 16’ncı oturumunda, sanık avukatlarının, tutuksuz sanıklara yönelik uzun ve mükerrer sorular sorması tartışmaya neden oldu. Mağdur avukatları, sanık avukatlarının süreci uzatmaya ve yargılamaya engel olmaya çalıştığını savunarak, davada daha önemli bilgiler verecek işçileri dinlemek için sanıklara soru sormayacaklarını söyledi ve bir kısım müdahil avukat duruşma salonunun dışına çıktı. Daha sonra tutuksuz sanıkların çapraz sorgusuna geçildi.

“Aylardır dinliyoruz”

Maden teknikeri Serdar Günay ifadesinde, ocak içerisinde gaz olması durumunda hemen işçileri tahliye ettiklerini ve üretimi durdurduklarını belirterek, ocakta işçilerin tahliyesi için sığınak bulunduğunu ancak mevzuata uygun olanının, yapılacağının kendilerine söylendiğini savundu. Bu sırada sanık avukatlarının sorularına ve Günay’ın ifadelerine tepki gösteren madenci yakınları, “Paslaşın paslaşın, güzel paslaşıyorsunuz. Aylardır sizi dinliyoruz” dedi. Maden teknikeri Uğur Karakurt da üretim azaldığı zaman kendisine hesap sorulmadığını, başkalarına hesap sorulup sorulmadığını bilmediğini söyledi.

Gaz izleme odasında görevli Olcay Erşin ise, bilgisayardaki gaz oranlarına müdahale şanslarının olmadığını, ocağı boşaltma ve imza yetkisinin de bulunmadığını söyledi. Bu sırada, madenci aileleri, “Olcay sen insafa gel bari” diye bağırdı. Sorgusu tamalanan Eriş’in, yerine geçtiği sırada madenci ailelerinin bulunduğu tarafa bakarak gülmesi ve ardından parmak sallaması üzerine, madenci aileleri, “Bizim burada canımız yanarken, acımız varken, gülüyorsun. Yalan söylediğin gibi gülüyorsun” sözleriyle tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya öğle arası verdi. Ailelerin tepkisi, salonda dışında da sürdü. Faciada hayatını kaybeden Erol Uysal’ın babası Ali Uysal, şöyle konuştu:

“Alay ediyorlar”

“Böyle bir mahkeme olabilir mi? Yaptım diyor, resmen yaptım diyor bir de gülüyor. Alay ediyorlar. Niye gülüyorlar, onların istediği gibi gidiyor her şey. Bizim içimiz yanarken neden gülüyorlar bunlar insan değil mi. Bunların yalanlarını dinlemekten bıktık. Sorumlusu da yalan söylüyor. Bu kadar kişi neden öldü, demek ki bir ihmal var. Oğlum çalışıyordu, çalışmayan gaz maskelerini vermişler. İçeride ısı yüksek olan yerler vardı diyorlardı, sırayla başkalarını gönderiyor diyordu oğlumuz. Bunları söylemiyorlar, üzülüyoruz.”