İstanbul’da 41 plaka dönemi

İstanbul’da 41 plaka dönemi
Yüksek fiyatlı trafik sigortası uygulamasını aşmak isteyen sürücüler, il indiriminden faydalanmak için İstanbul dışındaki illerden ikinci el otomobil alıp İstanbul'da kullanmaya başladı. Fakat bu durum sürücüler için birtakım sıkıntılar doğuruyor.

Trafik sigortası primleri fahiş fiyatlara ulaşınca büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlar çözümü prim ücreti düşük olan çevre illerden araç almakta buldu. İstanbul’a göre risk primi daha düşük olan Balıkesir, Kocaeli ve Tekirdağ gibi illerden araç alanlar trafik sigortası ücretini daha düşük ödüyor. Fakat vatandaşlar İstanbul’da kazaya karışmaları durumunda megakentte oturdukları ortaya çıkarsa az ödedikleri prim farkı İstanbul’la kıyaslanıyor ve hasar ödemesinde bu vatandaşa yansıtılıyor.

ÇORUM’LA İSTANBUL’UN PRİMİ AYNI ÇIKMAYA BAŞLADI

Konuyla ilgili olarak soruları yanıtlayan Sigorta Acenterleri Derneği Başkanı Turusan Bağcı, “Trafik sigortasını ucuz almak için plakasını Çorum’da gidip değiştiren vatandaşlar var fakat sistem öyle bir hale geldi ki Çorum’daki prim ile İstanbul’daki aynı oldu” dedi.

Araçların plakalarına göre sigortalandıklarını ve bu uygulamanın sorunlara yol açtığını belirten Bağcı TC kimlik numarası ile sigorta dönemine geçilmesi için çalışma yapıldığını vurguladı. Bağcı sözlerini şöyle sürdürdü: Şu anda plaka üzerinden prim hesaplaması yapılıyor. Fakat ilerleyen dönemde vatandaşın TC kimlik numarasına göre bir hesaplama modeli üzerinden yapılacak bir düzenleme olacak. Böylece ortadaki adaletsizlik kalkacak. Kişinin yaptığı kaza TC kimlik numarası üzerine kayıt edilecek ve ona göre trafik sigortası primi çıkacak. Böylece risksiz bir ilde olsa da otomobiliyle çok kaza yapan bir sürücü az kaza yapıp büyük şehirde oturan bir sürücüye yakın bir miktar ücret ödeyecek.

ACENTALAR İKAMETE DİKKAT EDİYOR

İstanbul’daki bazı sigorta şirketleri ise artık farklı plakadan bir ile sigorta yapmaları gerektiği zaman kişinin ikamet adresine bakmaya başladı…

Bilgin Sigorta Acenteliği’nden Cumhur Bilgin, kişi bir araç alırken kaskoda kendi hasarsızlık indiriminden başka il indiriminden de yararlanabildiğini ancak ikametgahının o ilde olması gerektiğini belirtti.

Bilgin “Örneğin, Balıkesir’de 2. el bire araç beğendiniz, gittiniz ve aldınız. Aracın plakasını ise değiştirmediniz. Bazı sigorta şirketleri hala aracın sigorta primini hesaplarken il indiriminden de yararlandırıyorlar. Sonuçta Balıkesir kaza yönünden daha risksiz bir il.

Ancak bazı sigorta şirketleri ise sigortayı plakaya göre değil ikametgaha göre yapıyor. Yani Balıkesir plakalı araç alsanız bile ikametgahınız İstanbul’da ise sigorta primini İstanbul üzerinden hesaplıyor. Sigorta şirketleri ikametgah bilgilerinize Mernis sisteminden ulaşıyor.

Ve yavaş yavaş sigorta şirketleri primleri hesaplarken Mernis sisteminden ulaştığı bilgileri baz almaya başladı”. dedi