İstanbul’da esrarengiz toz alarmı

İstanbul’da esrarengiz toz alarmı
İstanbul’daki ABD, Almanya, Kanada, Belçika ve Fransa başkonsolosluklarına içinde sarı renkli toz bulunan zarflar gönderildi.

İstanbul’da esrarengiz toz alarmı

Başkonsolosluk binalarına gelen AFAD görevlileri inceleme başlattı. Zarfı açan 1 kişi ile aynı ortamda bulunan 15 kişi özel kıyafetler giydirilip hastaneye götürüldü.

İstanbul’daki Almanya, Kanada, Belçika, ABD ve Fransa başkonsolosluklarına içinde sarı renkli toz bulunan zarflar yollandı. Başkonsolosluk görevlilerin durumu bildirmesi üzerine polis alarma geçti. İlk olarak Levent’te bir iş merkezinin 16’ncı katında bulunan Kanada Başkonsolosluğu’na gelen “Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)” görevlileri özel kıyafetle içeri girerek inceleme yaptı. Aynı ihbarların Almanya, Belçika, ABD ve Fransa başkonsolosluklarından da gelmesi üzerine buralara da ekipler gönderildi. Başkonsolosluklarda incelemelerin sürdüğü öğrenildi. Başkonsolosluk görevlileri sabah geldiklerinde gördükleri zarfı açtı. İçinden sarı renkli toz çıktı. Bunun üzerine durum polis bildirildi. Kanada Başkonsolosluğu’na gelen olay yeri inceleme ekipleri, bomba uzmanlarıyla sağlık ekiplerine haber verdi. Alarma geçen AFAD da başkonsolosluğa geldi. Özel elbiselerini giyen AFAD ekipleri zarfı incelemek üzere içeriye girdi.  Zarf içindeki sarı tozla ilgili incelemesini sürdüren AFAD’ın yaptığı yazılı açıklamada şöyle denildi: 

Hızla müdahale edildi
“Kanada’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda açılan bir zarfın içinden sarı renkte toz maddesi çıkması üzerine AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyoloji ve Nükleer (KBRN) ekipleri hızla olaya müdahale etti. KBRN ilk müdahale ekiplerinin olay yerine intikali sırasında AFAD merkez KBRN ekibi koordinasyonu sağlayarak konsolosluk yetkililerine alınması gereken ilk tedbirler hakkında bilgi verdi. Olay yerine ulaşan İstanbul İl AFAD KBRN ekipleri, şüpheli zarfı prosedürlerine uygun olarak gerekli işlemlere tabi tuttu”.  
Bu arada Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada,  “Şüpheli toz maddeye maruz kaldığı bildirilen, Kanada Konsolosluğu’ndan 10 kişi, Belçika Konsolosluğu’ndan 4 kişi ve Almanya Konsolosluğu’ndan 2 kişi olmak üzere toplam 16 kişi Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde gözlem altında tutulmaktadır” denildi. Hastaların genel durumlarının iyi olduğu, alınan numunenin kesin sonucu çıkana kadar izole bir odada gözlem altında tutulmaya devam edileceği belirtilen açıklamada, “Şüpheli zarftan alınan numuneler Ankara’daki Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’nda incelemeye alınacaktır. Numune sonuçlarının 27 Ekim 2014 Pazartesi günü ilgili kurumlar ve kamuoyuna açıklanması planlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.