İstanbul'da neden kar yağmadığı belli oldu. Kandilli’den açıklama geldi

İstanbul'da neden kar yağmadığı belli oldu. Kandilli’den açıklama geldi
Kandilli Rasathanesi Meteoroloji bölümünde uzman Adil Tek İstanbul’a kar yağmamasının nedenlerini açıkladı.

İstanbul’da uyarılara rağmen kar yağışı gerçekleşmedi. Sadece kısa bir sürede karla karışık yağmur yağdı. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek karın yağmamasının sebeplerini açıkladı.

Tek, “Bunun sebeplerinden bir tanesi atmosfer modellerinde özellikle yüksek çözünürlüklü olmayan verilerle bazı tahminlerin yapılmış olması. Onun için de daha detaylı bölgesel tahminlerin daha yüksek çözünürlüklü bölgesel tahminlerin yapılması gerekiyor" dedi.

“DENİZ SUYU SICAKLIKLARININ 8 DERECELERE KADAR İNMESİ GEREKİYOR"

Tek, "En büyük handikaplardan bir tanesi de öncelikle sıcaklık. Sıcaklığın en son gelen hava sistemlerine baktığımızda İstanbul için bahsediyorum eksi 1 ile 4-5 derece arasında değiştiğini görüyoruz. Bu aslında çok kritik bir seviye. Sıcaklık sıfırın altına düşmeye başladığında zaten kar yağışı olağan olarak düşmeye başlıyor. Ama bu 2-3 derecelik sıcaklık payındaki yanılmalar yağışın şeklini değiştiriyor.

3650300-3cb079224a6adb1a0690710ac36aa63b.jpg

Sıcaklık 3-4 derecelerde olmaya başlayınca yağışın şekli zaten yağmur, karla karışık yağmur şeklinde sürüyor. Bu sıcaklık tahminindeki handikaplar tahminleri de biraz daha güçleştiriyor, zorlaştırıyor. O yüzden de bazen hatalar da ortaya çıkabiliyor. Tahmin modellerinden elde edilen sonuçlarla birlikte, bunun yanında yorumlar da var ama beraberinde özellikle İstanbul'da deniz suyu sıcaklıkları bu kar yağışının olmamasında çok etkin. İstanbul'da kar yağışının olması için deniz suyu sıcaklıklarının 8 derecelere kadar inmesi gerekiyor. Bugünlerde İstanbul'da deniz suyu sıcaklıkları 10 ile 11 dereceler arasında değişiyor. Merkezin tabii ki ısı adası etkisi var. Bununla birlikte sıcaklıkları biraz daha yumuşatıyor ve o eksi değerlere düşmesini önlüyor. Bu sebeple yağışlar daha çok yağmur, karla karışık yağmur şeklinde sürdü" şeklinde konuştu.

"İSTANBUL'DA KAR YAĞMUR'A DÖNÜŞÜYOR"

İstanbul’a kar yağmamasının bir diğer nedeninin ise 'Şehrin ısı adası' olmasından kaynaklandığını belirtti.

Devamında Tek, "Sisteme baktığınızda Silivri'ye kadar geliyor kar yağışı, İstanbul üzerine geldiğinde yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde dönüyor. Ama İzmit'ten sonra Düzce'ye doğru da tekrar aynı sistem, kar yağışı şeklinde devam ediyor. Buradaki problem sıcaklıkların yeteri derecede düşmemesi. Şehrin kendi yani iç enerjisinden, şehrin örneğin araçlarının egzozu diyelim, araçlardan kaynaklanan enerji, ısıtmadan kaynaklanan enerji, şehirdeki hareketlilik yani bir şehrin saldığı bir ısı var. Isı adası dediğimiz şey şehrin kırsala göre sıcaklığının biraz daha yüksek olması" ifadelerini kullandı.

istanbul039a-kar-giremiyor-4190-dhaphoto4.jpg

istanbul039a-kar-giremiyor-4190-dhaphoto1.jpg

istanbul039a-kar-giremiyor-4190-dhaphoto6.jpg

istanbul039a-kar-giremiyor-4190-dhaphoto5.jpg

İlgili Haberler