İstanbul’da sahte para operasyonu

İstanbul’da sahte para operasyonu
İstanbul'da piyasaya sahne para sürmek isteyen 4 kişi yakalandı. Yapılan aramalarda, 50,100 ve 200 liralık banknotlar halinde piyasaya sürülmeye hazır 20 milyonluk sahte para, silah ve uyuşturucu çıktı.

İstanbul'da piyasaya sahne para sürmek isteyen 4 kişi yakalandı. 

Alınan bilgiye göre, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir şebekenin, ramazan yoğunluğunun yaşandığı Eminönü ve Sultanahmet gibi bölgelerde piyasaya sürmek üzere yüklü miktarda sahte para bastığını tespit etti.

Şebeke üyelerini takibe alan ekipler, dün Küçükçekmece'de bir adrese düzenlediği operasyonda, 2'si kadın 4 şüpheliyi gözaltına aldı.

Adreste yapılan aramalarda, 50,100 ve 200 liralık banknotlar halinde piyasaya sürülmeye hazır 20 milyon lira ile 500 extacy hap, 750 gram esrar, 1 pompalı tüfek, bir bilgisayar ve 3 baskı makinesi ele geçirildi.

Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

 


SAHTE PARA NASIL ANLAŞILIR?

– Holografik Şerit Folyo Banknot tasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşur. Banknota farklı açılardan bakıldığında bu motifler renkli ve parlak yansımalar verir. Dikdörtgen şekil içindeki “TL” harfleri kupür değerine dönüşür. -Emniyet Şeridi Kağıda gömülü olarak yer alır. Üzerinde “50” sayısı ile “TL” harfleri bulunur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür.

-Gizli Görüntü Banknota yatay konumda ve göz hizasında bakıldığında, Atatürk portresinin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içinde “50” sayısı görülür.

-Filigran Banknotun ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren “50” sayısından oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülür.

-Bütünleşik Görüntü Banknot ışığa tutulduğunda, sol üst kenarda yer alan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturur. -Kabartma Baskı Banknotun ön yüzünde farklı yerlerde bulunur ve dokunulduğunda hissedilir.

-Görme Engellilere Yönelik Özellik Banknotların ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak hazırlanmış, parmakla dokunulduğunda hissedilebilen noktalar bulunmaktadır.

-Mikro Yazılar Banknotların ön yüzünde ay- yıldız motifinin içindeki “50 TL” ibaresi ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarında “TCMB” ibaresi mikro yazılıdır. -Renk Değiştiren Şerit Banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşür. Üzerinde “50” sayısı ve “TL” harfleri bulunur.

-Boyut Farkı Tüm banknotlarımızın uzun kenarında 6mm, kısa kenarında ise ikili gurup olarak 4mm fark oluşturulmuştur.

-Renklendirilmiş Banknot Kağıdı Her kupürün hakim renginin açık bir tonu kağıt rengi olarak uygulanmıştır.

-Ultraviyole (UV) Özellikler Kırmızı seri ve sıra numarasında canlı ve parlak kırmızı, siyah seri ve sıra numarasında sarımsı yeşil parlama görülür. Banknot kağıdında bulunan ve normalde görülmeyen kılcal lifler UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlama verir. Atatürk portresi üzerinde “50” sayısı ve “TL” harfleri belirerek kırmızı renkte parlama verir. Ayrıca emniyet şeridinde de kırmızı parlama görülür. Banknot kağıdı UV ışık altında parlama yapmaz.