İstanbul’da sanayi duraklama içinde

İstanbul’da sanayi duraklama içinde
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: İstanbul sanayiinin 1-2 aydır duraklama içinde olduğunu tahlil ediyor, görüyoruz. Bunu rakamlar da net olarak ortaya koyuyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre; Ağustos ayında imalat sektörünün faaliyet şartları kötüleşti. Gösterge, hem Türkiye hem İstanbul için 50 puan seviyesinin altında kaldı. Bu da sanayinin durumunun olumsuz olduğuna işaret ediyor. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “İstanbul sanayiinin 1-2 aydır duraklama içinde olduğunu tahlil ediyor, görüyoruz. Bunu rakamlar da net olarak ortaya koyuyor.” dedi.

Firmaların nabzı

İSO, PMI için danışmanlık şirketi Markit ile anlaştı. Anlaşma gereği her ay Türkiye ve İstanbul PMI İmalat Sanayi Raporu adı ile veriler açıklanacak. Bu çerçevede düzenlenen basın toplantısında protokol parafe edildi ve Ağustos ayı PMI rakamları da ilân edildi. Firmaların satın alma ve tedarik yöneticilerinden alınan eğilim anketlerine dayanan rakamlara göre; Temmuz ayında 50,1 olarak ölçülen Türkiye PMI’ı, Ağustos’ta 49,3’e gerileyerek imalat sektörünün faaliyet şartlarının kötüye gittiğini ortaya koydu. Bu dönemde üretimde önemli bir oynama görülmedi, firmalar istihdamda kesintiye gitti. Kur artışı üreticinin aleyhine oldu. Türkiye gibi, İstanbul sanayiinin de faaliyet şartlarında kötüye gidiş devam etti. Temmuz ayında 46,3’e denk gelen İstanbul PMI’ı, Ağustos’ta 48,5’e geldi, ancak, Mayıs’tan bu yana en hafif kötüleşme olarak kaydedildi.

İşler iyiye gitmiyor

Bu rakamları değerlendiren İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye PMI’ı, Ağustos ayında 0,8 puan indi 49,3 oldu ve imalat sanayii faaliyet şartlarında bozulma sinyali verdi. İstanbul İmalat PMI verisi ise Ağustos’ta 48,5’e geldi ve İstanbul imalat sanayiinin faaliyet şartlarında bozulma hafif oldu.” dedi.   Markit Direktörü Richard  Willis de çalışmaları ile ilgili şu olarak, şunları söyledi; “30 ülkede imalat sanayiinin yanında inşaat ve  perakende sektörlerini de kapsamaya alıyoruz. Dünyada toplamda 22 bin yönetici ile anket düzenliyor ve her ay 55  anket yayınlıyoruz.  Rapor, Türkiye ihraca tının yüzde 46’sının  yapıldığı Euro  Bölgesi’nin  du  rumu için de fikir verecek. Meselâ; İngiltere’nin başkenti Londra’nın böyle bir yanı yok. İstanbul’da ilk ay 105 şirket ile te masta idik, yüzde 75- 80 geri bildirim  aldık. Şirket sayısının ileride 300’ü bulacağını tahmin ediyoruz.”

 

Nereye gidiyoruz?

Erdal Bahçıvan, gazetecilerin, “Türkiye ve İstanbul’un durumu nereye gidiyor?” sorusunu da şöyle cevaplandırdı: “Türkiye ve İstanbul 50 puan seviyesinin altında kaldı. İstanbul’da hafif bir toparlanma var, ama, yine de Türkiye’nin bir bant altında. Bunun kendi içinde birtakım yorumlarını yapacağız. Burada İSO için esas olan PMI rakamlarından kendi mutfağımızda yararlanmak, buna göre önerilerde bulunmaktır.” Bahçıvan, ayrıca “İstanbul sanayiinin 1-2 aydır duraklama içinde olduğunu tahlil ediyor, görüyoruz. Bunu rakamlar da net olarak ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı.