Kaçak elektriğin bedeli vatandaşın cebinden çıktı

Kaçak elektriğin bedeli vatandaşın cebinden çıktı
Kaçak elektriğin bedeli vatandaşın cebinden çıktı

Geçen yıl yaklaşık 28 milyon megavatlık kaçak elektrik kullanıldı. Bu, elektrik faturalarına yansıtılarak kayıp-kaçak bedeli ola

Geçen yıl yaklaşık 28 milyon megavatlık kaçak elektrik kullanıldı. Bu, elektrik faturalarına yansıtılarak kayıp-kaçak bedeli olarak elektrik abonelerinden fazladan 3 milyar 330 milyon lira tahsil edildi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın elektrikte kayıp kaçak oranlarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hükümetin her zararını vatandaştan nasıl çıkarttığının da itirafı oldu. Önergeyi yanıtlayan Yıldız, “2011 yılında kayıp-kaçak oranı yüzde 16 seviyesinde gerçekleşerek yaklaşık 28 milyon megavatlık kaçak elektrik kullanılmıştır. Bu, elektrik faturalarına yansıtılarak kayıp-kaçak bedeli olarak elektrik abonelerinden fazladan 3 milyar 330 milyon lira tahsil edilmiştir” dedi.

Faturayı namuslu ödüyor
MHP Manisa Milletvekili  Erkan Akçay, bazı bölgelerdeki kayıp kaçak oranlarının çok yüksek olduğunu vurgulayarak, kaçakların  faturalarının namuslu tüketicilere ödetildiğini söyledi. Akçay, “Dağıtım sistemindeki kayıp/kaçak oranı Almanya’da yüzde 5 iken Türkiye’de 2009 yılında ortalama yüzde 15 olarak gerçekleşmiştir.  Kayıp-kaçak oranının azaltılması elektrik özelleştirmelerine gerekçe olarak gösterilmiştir. Ancak özelleştirmeler sonucunda elektrikteki kayıp-kaçak oranı düşmemiş aksine yükselmiştir. Mesela, elektrik özelleştirmelerinin gerekçelerinden biri Dicle EDAŞ için;  2009 hedefi yüzde 41,58 iken gerçekleşme oranı  yüzde 73,01’dir” diye konuştu. Akçay, EPDK tarafından 2006-2010 yılları arasında belirlenen kayıp/kaçak hedef oranları ile gerçekleşme oranları arasında çok büyük farklılıklar olduğunu da ifade etti.


Elektriğe
3 ay
zam yok
Türkiye Elektrik Taahhüt ve Ticaret AŞ (TETAŞ), temmuz, ağustos ve eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyrek için yeni bir zam talebinde bulunmadı. EPDK’ya bir yazı gönderen TETAŞ, yeni dönemde elektrik maliyetlerinin artmadığını belirterek, elektriği fiyatlarında bir değişikliğe gidilmemesini talep etti. Bu talebi değerlendiren EPDK da, ilk etapta toptan elektrik fiyatlarının aynı kalmasını kararlarlaştırdı. Toptan fiyatlar artmadığı için de perakende elektrik satış fiyatları değişmeyecek.TETAŞ, son olarak 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere yüzde 8.1 zam yapmıştı.