ABD’den Yunanistan’a ‘acil adım at’ çağrısı

ABD’den Yunanistan’a ‘acil adım at’ çağrısı
Ay sonunda IMF’ye 1,5 milyar Euro’luk borç taksidi ödemesi gereken Yunanistan ABD’den sert uyarı aldı

Euro Bölgesi Maliye Bakanları alacaklar için bugün toplanıyor.

Amerikan yönetimi, toplam borcu 320 milyar Euro’yu bulan iflâsın eşiğindeki Yunanistan’a, 6. kez temerrüte düşmesinin beklendiği şu günlerde “resmi kreditörleri ile anlaşma konusunda ciddi adım atması”  çağrısında bulundu.

Zaman daralıyor

ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Hazine Bakanı JackLew, Yunanistan Başbakanı AleksisÇipras’la telefonda görüştü. Lew, Çipras’a Yunanistan’ın resmi kreditörleriyle anlaşamamasının, Yunan halkını zor duruma sokacağını ve küresel ekonomiye de zarar vereceğini aktardı. Açıklamada, ayrıca “Lew, Yunanistan’ın kreditörleriyle şartlara uygun bir anlaşma sağlaması için ciddi adım atmasının aciliyetini vurguladı” ifadesine yer verildi.

Avrupa’nın, 240 milyar Euro’luk kurtarma paketi ile desteklediği Yunanistan’ın mevcut mali programdaki 7,2 milyar euro’luk krediye ulaşabilmesi için bu ayın sonuna kadar kreditörleri ile anlaşması gerekiyor.  Uzmanlar, Yunanistan’ın aksi halde mali yükümlülüklerini yerine getiremeyerek, 6. kez temerrüte düşebileceğini belirtiliyor. Temerrüt, hukuk dilinde “gecikme”, “direnme” gibi sözcüklerle de ifade ediliyor. 

 Ancak 4 ayı aşkın süredir devam eden müzakerelerde halen anlaşma sağlanamamış olması, temerrüt ihtimalini güçlendiriyor.  Nitekim, Uluslararası Para Fonu (IMF), geçen hafta söz konusu müzakereler çerçevesinde Brüksel’de bulunan heyetinin görüşmelerde ilerleme sağlanamadığı gerekçesi ile Washington’a döndüğünü açıklamıştı.

Bugün zorlu geçecek

Uzmanlar, bugün Lüksemburg’da düzenlenecek Euro Bölgesi Maliye Bakanları Toplantısı’nın Yunanistan müzakereleri için belirleyici olacağını belirtiyor. Toplantıya, bakanlara ek olarak IMF Başkanı ChristineLagarde’ın da katılması bekleniyor.

 

IMF ve AB ne istiyor?

Bugüne kadar Yunanistan’dan vergi arttırımlarından özelleştirmelere, memur-emekli maaşlarında indirimden, kamu harcamalarında azami düzeyde kesintiye ve kamu personelinin işten çıkartılmasına kadar birçok kemer sıkma adımını talep eden IMF ile AB, bu adımlar karşılığında küresel piyasalardan borçlanmakta zorlanan Yunanistan’a çok ihtiyaç duyduğu finansal kaynağı sağlamıştı. Son yardım paketi dilimi için de yine benzer şartlar öne sürüldü: Daha fazla ürünün KDV’ye tabi olması, memur maaşlarında indirim, emekli maaşlarında indirim. IMF BaşekonomistiOlivierBlanchard, “Yunanistan’da memur ve emekli maaşları bütçe giderlerinin yüzde 75’ini oluşturuyor. Geriye kalan yüzde 25’lik kısımda mümkün olan kesintiler oldu.” diyor.