Küçük doğal gaz santralleri dertli

Küçük doğal gaz santralleri dertli
Türkiye’de irili ufaklı doğal gazdan elektrik üretimi yapan çok sayıda firma Enerji Bakanlığı’ndan yasal düzenleme bekliyor

Enerji fiyatlarındaki oynaklık ve gelişen teknoloji özellikle küçük kapasiteli santralleri zorluyor.Birlikte hareket etmek, sorunlara çözüm bulmak ve lobi yapmak isteyen santraller bir süre önce “Anadolu ve Trakya Doğalgaz Santralleri Derneği’ni kurdu.Derneğin kurucuları arasında, Gökhan Yardım-Türkerler Holding, Ekrem Demirbaş-İşbirliği Enerji, Cem Çokrak-Acarsoy Enerji gibi önemli firmalar bulunuyor.

Derneğin ilk adımlarından biri de doğal gaz fiyatlarının yükseliği buna karşılık PMUM’da elektrik fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle yaşadıkları üretim açmazına çare aramak oldu. DOĞSANT öncülüğünde toplam kurulu gücü 2000-2500 MW düzeyinde olan santrallerin sahipleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yaşadıkları sıkıntıya ilişkin bir başvuruda bulundu.

Şirketler, yüksek maliyetlerin şirketleri ve santralleri zorladığını belirterek Enerji Bakanlığı’ndan bu sorunun çözümü için bazı taleplerde bulundu. Dernek, fiyatlar nedeniyle elektrik üretimi yapamadıklarını işletmelerin faaliyetlerine devam etmesini sağlayacak araçlarda ciddi sıkıntı olduğunu belirtti. Enerji Bakanlığı’ndan elektrik üretimi için belli bir kapasite tahsisi yapmasını isteyen üreticiler bu yolla üretime gidebileceklerini ve faaliyetlerini sürdürebilecek imkanlara kavuşabileceklerini kaydetti. Enerji Bakanlığı kaynakları ise mevzuat gereği bu talebin şu anda karşılanmasının mümkün olmadığnı söyledi. Bakanlık yetkilileri, yasal bir değişiklikle taleplerin karşılanabileceğini belirterek, “Bu ancak Meclis’in açılmasıyla mümkün olabilir”yorumunu yaptı.