Rus uçaklarına güvenli koridor

Rus uçaklarına güvenli koridor
ABD’li uzmanlar, İranlı askeri yetkililerin Suriye’ye operasyona giden Rus jetlerine hava sahasını ve üslerini kullanması için kolaylık sağladığını söyledi

Suriye’deki hedeflerini vurma amacıyla İran üzerinden geçen Rus savaş uçaklarına İran ordusunun hava sahasını ve bazı askeri üslerini kullandırma noktasında kolaylık sağladığı bildirildi. Amerikan Girişimcilik Enstitüsü’ne bağlı “Hassas Tehditler” çalışma grubunun yayımladığı “Suriye’deki Rus-İran askeri koalisyonu derinleşebilir” başlıklı analizde, İran ordusunun Rus askeri uçaklarına kolaylık sağladığı bildirildi. Uzmanların analizinde, iki ülke ordusu arasındaki Suriye eksenli bu işbirliğinin, yakın gelecekte daha derin ve yakın bir askeri işbirliğine zemin teşkil edebileceği savunuldu. Analizde, “Aviationist” adlı internet sitesine dayandırılan bir habere atıfla, kasım sonundan beri Rus Tu-95, Tu-160 ve Tu-22M tipi savaş uçaklarının, İran hava sahasından İran savaş uçaklarının eşliğinde geçiş yaptığı bildirildi. Buna ilaveten Rus Su-34 tipi avcı uçağının Şehid Nojeh askeri üssünde 23 Kasım’da iniş yaptığı ve iki gün sonra yeniden havalandığı kaydedildi. Aynı günlerde Il-76 tipi kargo uçağının da aynı üsse iniş yaptığı ve muhtemelen teknik bir sorunu gidermek için parça bıraktığı sanılıyor. Analizde, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırıları için Şehid Nojeh hava üssünün özel avantaja sahip olduğu ve eğer bundan sonra İran ile Rusya arasındaki işbirliği derinleşecekse bu üssün özel bir konuma sahip olacağı yorumu yapıldı.

Son çare

Rusya’nın, Suriye’deki operasyonlarını istediği ölçüde yapabilmek için bundan sonra İran’dan daha fazla faydalanmak isteyeceğine dikkat çekilen analizde, Moskova’nın Hazar Denizi ile Akdeniz’den attığı uzun menzilli füzeler için güvenli bir koridora ihtiyaç duyduğu belirtildi. “Bu güvenli koridor İran üzerinden olmak zorunda” denilen analizde, Rusya’nın Türkiye ile bozulan ilişkilerine de atıf yapılarak Putin’in başka çaresinin kalmadığı vurgulandı.