İstanbul’un yaşam kalitesi geriliyor

İstanbul’un yaşam kalitesi geriliyor
İstanbul’da yaşam kalitesi en yüksek olan ilçeler Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Şişli ve Fatih olurken, yaşam kalitesi en düşük ilçeler ise Arnavutköy, Sultanbeyli, Şile, Sultangazi ve Esenler şeklinde sıralandı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Şeker, İstanbul’da 39 ilçe düzeyinde “İstanbul’da Yaşam Kalitesi Araştırması” nı gerçekleştirdi. Şeker, İstanbul ile ilgili periyodik araştırmalar yaptıklarını ve ilçelerin sosyo-ekonomik alanda gelişimlerini izlediklerini belirtti. Araştırmaya göre, İstanbul’un en önemli sorunları trafik ve ulaşım, nüfus yoğunluğu, güvenlik, yeşil alan, çevre ve hava kirliliği, çarpık kentleşme ile Suriyeli mülteciler oldu.

Otopark sorunu

Yaşadıkları ilçede trafik kurallarına uymak ve çevreyi kirletmemek kriterlerine uyulmadığını ifade eden katılımcılar, en memnun olmadıkları kamu hizmetlerini otopark, trafik düzenleme, yeşil alan miktarı, park ve oyun alanları, hava kirliliğiyle mücadele şeklinde sıraladı. Şeker, yaşam kalitesi araştırmasını ilk kez 2010 yılında İstanbul ölçeğinde yaptıklarını ifade ederek, ilçede yaşayan halkın sosyo-ekonomik yapısının yaşam kalitesini etkileyen en önemli unsur olduğunu söyledi. 5 yıl önce gerçekleştirilen aynı araştırmada yaşam kalitesi yüksek ilçeler sıralamasında Kadıköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli ve Fatih yer almıştı. 5 yıl önceki araştırma ile bu yılki araştırma arasındaki farklara bakıldığında, 2010 yılında yaşam kalitesi açısından birinci Kadıköy olurken, bu yıl Kadıköy ikinci sıraya geriledi ve Beşiktaş ilk sıraya yükseldi. 2010 yılında yaşam kalitesi olarak ilk 5 ilçe arasında bulunan Beyoğlu ise bu yılki araştırmada yerini Bakırköy’e kaptırdı ve ilk 5 arasına giremedi.

Bebek-Etiler

İstanbul’da yaşanmak istenen yerler ise Beşiktaş’ın Bebek, Etiler, Arnavutköy semtleri, Kadıköy’ün Caddebostan, Fenerbahçe, Suadiye semtleri, Üsküdar’ın Kuzguncuk ve Çengelköy semtleri, Adalar ile Sarıyer’in İstinye, Yeniköy, Tarabya semtleri oldu. Demografik yapı ve eğitim endeksinde Beşiktaş ilk sırada yer alırken, sağlık endeksinde Çatalca, sosyal yaşam endeksinde Beyoğlu, ekonomik yapı endeksinde Şişli, ulaşım endeksinde Kadıköy ve çevresel durum endeksinde ise Sarıyer öne çıktı.