İstanbul sallanacak

İstanbul sallanacak
Fenerbahçe camiası, Aziz Yıldırım için Sabiha Gökçen’i bayram yerine çevirecek

Hapis cezası kesinleşen ve bugün İstanbul’a döneceğini belirten başkan Aziz Yıldırım’ı yönetim kurulu, sporcular ile sosyal medya üzerinden kampanya başlatan taraftarlar karşılayacak. Emniyet, siyasi sloganların önüne geçmek için pankart kontrolü yapacak

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım için taraftarların bugün yapacağı eylemin ülke çapında ses getirmesi bekleniyor. Yargıtay’ın adli yargılama talebini redderek 6 yıl 3 aylık hapis cezasını onadığını Fransa tatilinde öğrenen Yıldırım’ın, “Ben bu siyasi kararı tanımıyorum. Kaçtığım falan yok. Salı günü İstanbul’da olacağım” sözleri yankı uyandırdı. Sosyal medya üzerinden başlatılan kampanyalarda bugün akşam 21.00’de Türkiye’ye girecek Aziz Yıldırım’a Sabiha Gökçen Havalimanı’nda büyük bir karşılama planlanıyor. İstanbul Emniyet Müdürdüğü ise yaşanan gelişmeler karşısında adeta olağanüstü hal ilan etti. Binlerce kişinin Sabiha Gökçen’de olması beklenirken polisin ise alanda siyasi sloganların önüne geçmek için pankart araması yapacağı, TOMA’ların da hazır bulundurulacağı öğrenildi.

Her yer bayrak...

Öte yandan Yargıtay’ın Yıldırım’ın cezasını onamasının ardından farklı platformlardan sesini yükselten sarı-lacivertliler ilk olarak, “Bayrağını as, formanı giy” çağrısıyla tüm camiaya seslenmişti. Bir dönem asbaşkanlık görevi yaptığı Fenerbahçe’de her fırsatta Yıldırım’dan sonraki başkan olarak gösterilen Ali Koç, Boğaz’daki yalısına dev bir Fenerbahçe Bayrağı astı. Sonrasında faal yöneticiler bayrak çağrısına karşılık verirken, 12. adam da işbaşı yaptı. Taraftarlar evlerine ve işyerlerine Fenerbahçe Bayrağı’yla dalgalandırırken, tepkiler de yükses sesle ifade edilmeye başladı. Yurt dışında yaşayan Fenerbahçeli taraftarların da kararları protesto ederken, “12. adam” ın önümüzdeki günlerde büyük bir yürüyüş organize edeceği belirtildi.

İlk itiraz!

Şike davasında Yargıtay’ın cezasını onadığı Aziz Yıldırım’ın avukatı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan “Karar düzeltme” talebinde bulunulmasını istedi. Talebi değerlendirecek olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerek görmesi durumunda karara itiraz edebilir. İtiraz durumunda 5. Daire’nin kararını Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu değerlendirecek.

Yıldırım zehir zemberek

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Fransa’nın Cannes şehrinde The Wall Street Journal’ın sorularını yanıtladı. Yargıtay tarafından hakkında şike, teşvik primi vermek ve örgüt kurmak suçlarından 6 yıl 3 ay hapis cezası onanan Yıldırım, kendisine ve Fenerbahçe’ye kumpas kurulduğunu iddia etti.Yeniden yargılanma gibi bir ümidinin olmadığını söyleyen Yıldırım, yargı kararına saygı duymadığını sözlerine ekledi. Yıldırım’ın verdiği röportajdan satırbaşları:
*  Şike davası iktidarı ele geçirme amaçlı bir yargının eseridir.
* Başbakan “Paralel Devlet var” dedi, bütün operasyonları Gülen Cemaati yaptı.
* AKP Cemaat ile birlikte iktidara yürüdü.
* Beni Ergenekon’dan içeri alamadılar, şike davasını uydurdular.
* Şike davası delilleri sahte, tutarsız
* Fenerbahçe Atatürkçü bir takım, taraftara müdahale olmaz.
* Sandıkla geldim, sandıkla gitmiyorum, bu demokrasi ayıbıdır.
* Yeniden adil yargılama olursa memnuniyetle karşılaşırız.
* Yargının kararlarına saygı duymuyorum.
* Vicdanen rahatım, hapis yatmaya gidiyorum.
* Önemli olan benim vicdanlarda aklanmamdır, kurulmuş istiklal mahkemelerine benzeyen bu yargının kararlarına saygı duymuyorum. Onun için de vicdanen rahatım ve hapis yatmaya geliyorum. Kaçtı diyenler özür dilemeliler, bir zaman içerisinde Fenerbahçe’nin haklılığı yine ortaya cıkacaktır. “

Kulüpler Birliği’nde büyük kavga

Kulüpler Birliği toplantısında Trabzon Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ile Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve Sivas Başkanı Mecnun Odyakmaz arasında gergin anlar yaşandı. Hacıosmanoğlu, Demirören’e “Sorun kanunlar değil, uygulayıcıların kanunları uygulamaması. Yargıtay ’şike var’diyor, federasyon ’Bu konu bizim için kapanmıştır’açıklamasında bulunuyor. Bu nasıl şey” dedi. Demirören ise kararı Futbol Federasyonu’nun kurullarının verdiğini söyledi. Hacıosmanoğlu’nun şikeden söz açması üzerine Odyakmaz, “Yeniden yargılama yapılırken Trabzon’un tapelerini de paylaşacağım. Bakalım o zaman ne yapacaksın” dedi. Hacıosmanoğlu “Ben senin delikanlılığından şüphe etmem. Elinde ne belge, bilgi varsa, federasyona ve yetkili kurumlara ver. Amacımız temiz futbol değil mi. Bütün pislikler ortaya çıksın” yanıtını verdi. Odyakmaz, “Ben ispiyoncu değilim” cevabını yapıştırdı. 

Trabzonspor taraftarından dev yürüyüş

Bordo mavili taraftarlar, Yargıtay’ın şike kararını onamasının ardından büyük bir yürüyüş hazırlığına başladı. Cumartesi günü yapılması planlanan dev yürüyüşe katılımın çok yoğun olması bekleniyor. Taraftarların ortak paydanın Trabzonspor olduğunu belirtmek için sadece Trabzonspor bayrağı taşıyacağı ve kendi taraftar gruplarına ait herhangi bir atkı, forma vs. ürünleri taşımayacağı öğrenildi.

4 soruda şike süreci

Yargıtay’ın şike süreciyle ilgili kararları açıklaması gündeme bomba gibi düşerken hukukçular, hüküm giyenler ve kulüp yönetimlerinin açıklamaları ise kafa karıştırdı. Bu süreçte yaşananlar ve yaşanabilecek muhtemel gelişmelerle ilgili soru işaretlerinin yanıtları ise şu şekilde: 
1- Yargıtay’ın kararı ne anlama geliyor?
Yargıtay Kararıyla birlikte haklarında onama verilen isimler için süreç tamamlandı. Haklarında onama kararı verilenler “adil yargılama”, “insan hakları” ihlali olduğu gerekçesiyle AYM’ye bireysel başvuru yapabilirler. Ancak bu cezanın infazını geciktirmez. Yargıtay’ın bozma kararı verdiği kısımlar ve kişiler ise yeniden 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.
2- Aziz Yıldırım cezaevine ne zaman girecek?
Dosya 16. Ağır Mahkemesi’ne gidecek. Haklarında onama verilen kişilerin dosyaları İnfaz Savcılığı’na gidecek. İnfaz savcılığının imzasının ardından Yargıtay kararıyla kesinleşen isimlerin cezaevine girme süreci başlayacak. Hukukçular bu sürecin 20 günü alacağı görüşündeler.
3- Yeniden Yargılama nedir?
Adalet Bakanlığı’nda tasarının imza için beklediği iddiaları var. Eğer bu tasarı Meclis’te yasalaşırsa kamuoyunda Ergenekon, Balyoz ve Şike Davaları olarak bilinen davalar yeniden görülecek. Bu davalar bu kez Özel Yetkili Mahkemelerde değil Genel Mahkemelerde görülecek.
4- Yeniden Yargılama yasası çıkarsa Aziz Yıldırım cezaevine girer mi?
Hukukçuların bu konudaki genel görüşü Yıldırım’ın cezaevinde geçirdiği süre göz önünde bulundurularak tutuksuz yargılanır. Özetle eğer “Yeniden Yargılama” yasası Aziz Yıldırım cezaevine girmeden çıkarsa Aziz Yıldırım, cezaevine girmeden yargılanacak. Yasa Yıldırım cezaevindeyken çıkarsa tahliye edilerek tutuksuz olarak yargılanacak.