Gebelikte saçlarınız dökülebilir

Gebelikte saçlarınız dökülebilir
Gebelikte saçlarınız dökülebilir

Hamilelikte yükselen östrojen hormonunun gebeliğin sona ermesiyle normal seviyesine inmesi saç dökülmesine neden oluyor. Uzmanla

Hamilelikte yükselen östrojen hormonunun gebeliğin sona ermesiyle normal seviyesine inmesi saç dökülmesine neden oluyor. Uzmanlar, doğumdan 2-6 ay sonra görülen dökülmelerin normal olduğu söylüyor.

Kadınlarda doğum yaptıktan yaklaşık 2-6 ay sonraki dönemde görülen yoğun saç dökülmeleri çok sık rastlanan bir şikâyettir. Doğum sonrasında yaşanan saç dökülmesinin normal bir süreç olduğu belirtiliyor. Doğum sonrası yaşanan saç dökülmesi sorununun sebebi, hamilelik boyunca yüksek seyreden östrojen hormonunun doğum sonrasında normal seviyesine inmesidir. Hamilelik boyunca, östrojen hormonunun yükselmesi sebebiyle saçlar ağırlıklı olarak büyüme evresinde kalır. Çok az saç normal döngüsü olan dökülme evresini yaşar. Dökülmeyen saçlar ise doğumdan sonraki 2-6 ay arasında doğal olan dökülme evresini - toplu halde- gerçekleştirip yenilenir. Dolayısıyla normal koşullarda bu geçici bir saç dökülmesidir ve kalıcı bir saç kaybı yaşanmaz. Saçlar zaman içinde aynen geri kazanılır. Hamilelik sonrası dönemin fiziksel olarak da zorlayıcı bir dönem olduğunu unutmamak gerekiyor. 


4 aydan uzun
sürerse dikkat!
Normal koşullar altında doğumdan yaklaşık bir yıl sonra saçların normal haline geri döndüğü vurgulanıyor. Çok ender rastlansa da, bazı kadınlar doğum sonrası saçlarının hiçbir zaman eskisi gibi olmadığını gözlemler. Bu durumun sebebi genellikle sağlık problemleri, stres, saça taşınan besin ve oksijenin azalması veya demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Saç dökülmesi 4 aydan fazla aynı yoğunlukta devam ederse veya yeni çıkan saçların kalitesi eskisinden farklıysa öncelikle bir uzmandan yardım almak gerekebilir.