İstedikleri Baskanlık değil diktatörlük!

İstedikleri Baskanlık değil diktatörlük!
Davutoğlu’nun başkanlık sistemine AKP’li Anayasa Profesörü Kuzu dışında kimse geçer not vermedi

Anayasa Hukukçusu Özer, başkanlık sisteminin Türkiye’yi diktaya götüreceğini,  “Bu sistem ABD dışında hiçbir ülkede sonuç vermez. Orada sivil toplum örgütleri kuvvetli” derken Hukuk Enstitüsü Başkanı Akyıldız, AKP’nin önerdiği sistemin özgürlükleri korumadığını söyledi. Erdoğan’ın tek adamlığının amansız savunucu olan AKP’li Burhan Kuzu, başkanlık sistemini anlatmadıklarını söyledi. Kuzu, “Bu modelin anayasası yazılacak. Başkanlık sisteminin Erdoğan ile özdeşleştirilmesi yanlış. Erdoğan, bu sistemi mezara mı götürecek?” dedi.  

“AKP beyannamesi başkanlıktan değil diktatörlükten yana”

aşbakan Ahmet Davutoğlu’nun AKP Seçim Beyannamesi’nde açıkladığı başkanlık sistemi akademisyenler ve siyasilerden geçer not alamadı. Başkanlık sistemine tek geçer notu bunun amansız bir savunucu olan AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’nun vermesi dikkat çekti. Başkanlık sistemini anlatmadıklarını söyleyen Kuzu, önceliğin Anayasa değişikliğinde olduğunu söyledi. Kuzu, “Bu modelin anayasası yazılacak. Şu an sistemin sadece kuvvetler ayrımına yer verildiği yasama, yürütme, yargının birbirinden bağımsız bir modele geçilmesi vurgulandı” diye konuştu. Başkanlık sisteminin Recep Tayyip Erdoğan ile özdeşleştirilmesinin yanlış olduğunu öne süren Kuzu, “Erdoğan, bu sistemi mezarı mı götürecek?” diye sordu. Anayasa hukukçusu Prof. Atilla Özer, başkanlık sisteminin Türkiye’yi diktaya götüreceğini belirterek şunları söyledi: “Başkanlık sistemi dünyanın hiç bir ülkesinde, ABD hariç, sonuç vermez. Demokratik bir sonuç olmaz. ABD’de sivil toplum örgütleri kuvvetli. Bu nedenle sonuç veriyor. Sivil toplum örgütlerine rağmen başkan hiçbir şey yapamaz. Bizde en güçlü sivil toplum kuruluşu TÜSİAD’ı cumhurbaşkanı azarladı. Türkiye’ye uymayan bir rejim.”  Türkiye Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Akyıldız, AKP’nin önerdiği sistemin temel hak ve özgürlükleri korumadığını söyledi.  

Dikta rejmi

Akyıldız, “Temel hak ve özgürlükleri korumuyor, hiçbir denge ve denetim mekanizması öngörmüyor. Bütün güçler siyasal erkte toplanıyor. Birlikte seçilip birlikte görev yapan, süreler bakımından iki organın aynı siyasal iradeden ortaya çıkacağı, başkan olarak seçilen kişinin yasama ve yürütmede etkin olacağı ve güçlerinin ayrımının olmayacağı ortaya çıkıyor” diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, cumhurbaşkanının kafasında “dikta” rejimi olduğunu ifade etti. Tezcan, “Sorunların kaynağı parlamenter demokrasi değil. Bunu  çalıştırmayan cumhurbaşkanı ve onun izinden gelen diktatörlük heveslisi siyasi anlayıştır. Davutoğlu, Tayyip Erdoğan’ın tazyik ve baskılarına karşı paçayı