İstiklal patlamasının perde arkası

İstiklal patlamasının perde arkası
Canlı bomba Mehmet Öztürk Taksim’de 4 can alırken, saldırının perde arkası bir kâğıtta bulunan e-mail adresi ve şifresiyle açığa çıktı.

19 Mart 2016 günü saat 10.58’de İstiklal Caddesi Balo Sokak girişinde büyük bir patlama meydana geldi. 3 İsrail’li ve 1 İranlı’nın öldüğü, 46 kişinin yaralandığı saldırıyı bir canlı bombanın gerçekleştirdiği belirlendi. İlk incelemelerde canlı bombanın, aranan IŞİD’çi Savaş Yıldız olabileceği değerlendirildi. Ancak olay yerinde bulunan bir nüfus cüzdanı ikinci bir isme işaret etti: Mehmet Öztürk. Polis 2 şüphelinin de ailesini buldu. DNA testine göre saldırgan, 
IŞİD’li Mehmet Öztürk’tü. 

Olay yerinde bir de üzerinde el yazısı ile ‘omehmet458@gmail.com’ yazılı mail adresi ile b977 ile başlayan 12 haneli şifresinin yazılı olduğu kâğıt bulundu. Bu notta yazılı olan e-mail adresinden yola çıkan İstanbul ve Gaziantep polisi hem saldırının perde arkasına hem de IŞİD’in Gazintep’teki en önemli hücrelerinden birine ulaştı. E-mail adresinin 449302912738... IMEI numaralı telefona tanımlı olduğu belirlendi. Telefonda 554.......27 numaralı GSM hattı vardı ve canlı bomba Öztürk tarafından kullanılıyordu. Geçmişte 538......10 numaralı bir başka GSM hattı ile kullanılmıştı. Bu numara IŞİD’in ‘MA’RAJ’ kod adlı Gaziantep sorumlusu Ercan Çapkın’a aitti. Çok önemli bir isme ulaşılmıştı.

İSTANBUL’DA GÖZALTI

Aynı telefonda 553....66 numaralı 3. bir GSM hattının daha kullanıldığı ortaya çıktı. Bu kişi de İstanbul’da yaşayan K.K. idi ve İstanbul Terörle Mücadele ekiplerince gözaltına alındı. Telefon tamiri ve 2. el satışı yapıyordu. Fotoğraflardan Hüseyin Kaya’yı teşhis etti. Kendisine 449302912738... IMEI numaralı telefonu satmıştı. Polis, 48 saat içinde IŞİD’in 2 önemli ismi Ercan Çapkın ve Hüseyin Kaya’nın kanlı saldırıdaki izlerine ulaştı. İstanbul polisi, elindeki bilgileri Gaziantep polisi ile paylaştı.

ANKARA VE SURUÇ İLGİSİ

4 Nisan’da Gaziantep’te 2 ayrı adrese operasyon düzenledi. Bu adreslerden biri Hüseyin Kaya’nın, diğeri Ercan Çapkın’ın sahte kimlikle kiraladığı evdi. Hüseyin Kaya’nın evine yapılan baskında tüm yurtta mavi bülten ile aranan Mehmet Mustafa Çevik ile yine IŞİD’çi İbrahim Gürler yakalandı. IŞİD Dokumacılar grubu üyesi Mehmet Mustafa Çevik, Suruç’ta kendisini patlatan Şeyh Abdurrahman Alagöz ve Ankara tren garındaki canlı bomba eylemini gerçekleştiren Yunus Emre Alagöz ile irtibatını itiraf etti. 

Ayrıca Çevik ve Gürler’in odasında bulunan telefonda da da, Taksim’deki kâğıtta bulunan ‘omehmet458@gmail.com’ e-mail adresi tanımlıydı. Bu telefonun Hüseyin Kaya, canlı bomba Mehmet Öztürk ve örgütün Gazintep sorumlusu Ercan Çapkın’ın GSM hatlarının takılarak kullanılmış olduğu tespit edildi. Örgüt üyelerinin birbirleri ile irtibatı delillendirilmişti. Mehmet Öztürk saldırıdan önce İstanbul’dayken 15 Mart günü 19.02 ile 19.10 arasında Hüseyin Kaya 7 kez mesaj atmıştı. 

EMRİ VEREN 2 İSİM 

Ercan Çapkın’ın evinde ise Mehmet Mustafa Çevik ve İbrahim Güler’in parmak izleri bulunmuştu. Kağıtta yazılı e-mail adresinden canlı bomba Mehmet Öztürk’e saldırı emrini verdiği öne sürülen, IŞİD’in Türkiye’deki en önemli isimlerinden Ercan Çapkın ve Hüseyin Kaya ile sansasyonel eylemler gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye giriş yapan Mehmet Mustafa Çevik ve İbrahim Gürler böylece yakalanmış oldu.

KALDIĞI OTELDE POLİS KONTROLÜ

Mehmet Öztürk saldırıyı gerçekleştirmeden 4 gün önce otobüsle İstanbul’a geldi. Esenler Otogarı’ndan taksi ile Beşiktaş’a giderek Barbaros Bulvarı’ndaki bir otele saat 20.00 civarında giriş yaptı. Otel yetkililerinin ifadesine göre, yorgun ve mutsuz bir yüz ifadesi vardı. Otelin en küçük 1 numaralı odasına yerleşti. 100 liralık ücreti, peşin olarak ödedi. Odaya girmeden önce resepsiyon görevlisinden telefon şarj cihazı istedi. Otelde kaldığı 15 Mart’ı 16 Mart’a bağlayan gece ilginç bir gelime yaşandı. Polise gönderilen otel kayıtlarında, hakkında yakalama kararı bulunan bir kişi vardı. Polis, otele gelerek bu kişiyi gözaltına aldı. Hakkında arama kararı bulunmayan Mehmet Öztürk ise ertesi gün saat 12.00’de otelden ayrılıp Adıyaman üstünden Gaziantep’e gitti. 4 gün sonra 19 Mart’ta İstanbul’a tekrar geldi ve otogardan Taksim’e gidip kanlı saldırıyı gerçekleştirdi.

 

Kaynak: HÜRRİYET