İsyan ettiren uygulama kalktı

İsyan ettiren uygulama kalktı
15 Ekim’de yürürlüğe giren kağıt reçetelerin başhekim tarafındanonaylanması şartı geri çekildi. Bugünden itibaren onay gerekmeyecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından 15Ekim 2016’da başlatılan kağıt reçetelerin başhekimden onaylatılması şartı kaldırıldı. Söz konusu reçetelerde bugünden itibaren başhekimlik onayı gerekmeyecek. Sistemlerin çalışmaması durumunda düzenlenen manuel reçetelerde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir” ibaresinin, 27.10.2016 tarihinden itibaren düzenlenen reçetelerde, reçeteyi yazan hekim tarafından kaşe yada el yazısı şeklinde belirtilerek onaylanması yeterli olacak.

Olumlu bir gelişme

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Eczacı Nurten Saydan, SGK tarafından halkı, hastane ve eczaneleri mağdur edecek bu uygulamadan vakit geçirmeden vazgeçilmiş olmasını sendika açısından olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Saydan, şunları söyledi: “Kurum tarafından hekimlerin gereksiz yere kağıt reçete yazması engellenemediği gerekçesiyle 15 Ekim 2016’da başlatılan yeni uygulamaya göre hekimler ‘Sistemlerin çalışmaması nedeniyle E-reçete düzenlenememiştir’ ifadesini ekleyip kağıt reçete yazacak olursa, bu reçeteler ancakhastane başhekimlerince onaylanınca eczanelerce kabul edilmekteydi. Bu durum hastanede muayene olup reçetesini yazdıran hasta vatandaşla eczacılarımızı karşı karşıya bırakmaktaydı. Doktorlara E-reçete yazdırmak için sözleşmeli eczaneleri ve ilaç almaya çalışan vatandaşlarımızı zor durumda bırakan bu uygulamaya yaptığımız itirazımızın haklılığı, sahadan gelen geri bildirimlerle de doğrulanmıştır. SGK’nın uygulamayı geri çekmesi eczacılarımızı memnun etmiştir.”

Elektronik imza

SGK tarafından yapılan açıklamada, hekimlerin güvenli elektronik imzalarının henüz temin edilememesi ya da zaman içerisinde yenileme/zayi/arıza/çalıntı vb. durumların olabileceği göz önüne alınarak, ilgili hekim ya da sağlık hizmet sunucusunun gerekçeleri ile birlikte bağlı bulundukları Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurması ve Merkez Müdürlüğünün gerekçeleri uygun görmesi halinde 3 ay süreyle “SGK Kurumsal Hekim Şifresiyle” e-reçete yazılabilmesine sistem tarafından izin verileceği belirtildi.