İsyancı Said'i bölüşemiyorlar(4)

Şeyh Said'i, Seyit Rıza'yı, Millî Mücadele ve sonrasında bilumum isyancıları kim baş tacı ediyorsa bilin ki bölücüdür; bilin ki Türkiye Cumhuriyeti'ne kastı vardır. 

Ak Parti yârânı, HDP/PKK gibi, Şeyh Said'e Fatiha okunmasını istiyor ve işin nereye varacağını düşünmeden (aslında düşünerek) "Fatiha = evet" diyebiliyor.

Milletin sabrını sınıyorlar.

Unutmasınlar ki; daha Kuvâ-yı Millîye tam teşekkül etmemişken ve haricî düşmanla amansız bir savaşa tutuşulmuşken, içeriden, "İngilizlerin elinde esir olan" Vahidettin'i (Bu söz, Çapanoğullarına karşı duran Yozgat Müftüsü Mehmet Hulusi (Akyol) Efendi'ye aittir.) hâlâ "halife" görüp Millî Mücadele'yi akamete uğratmak için en az 30 kere başkaldırılmıştır. Cumhuriyet döneminde de Şeyh Said'inden, Seyit Rıza'sına kadar kaç kere ayaklanılmıştır. Hâlâ ayaklanıyorlar.

Şeyh Said "din" adına kıyam etti. Onun için "Fatiha = evet" istiyorlar değil mi?!

Tam bu noktada sormak gerekiyor: Şeyh Said'in dedesinin el aldığı Mevlana Halid-i Bağdadî'nin, o dönem içerisinde, en güçlü temsilcisi olan Mustafa Fevzi Efendi (1851-1926), ki bu gelenek Mehmet Zahid Kotku'dan Es'ad Coşan'a kadar Nakşibendîliğin en mühim ekolü olacaktır, neden böyle bir fetvayı kaleme almamıştır?

Yine İslâmî gelenekte farklı bir ekolün kurucusu olan Said Nursi, Van'da Erek Dağı'nda bir mağarada Şeyh Said'in adamları tarafından isyana destek vermesi istendiğinde "Türk Milleti, asırlardan beri İslâmiyetin bayraktarlığını yapmıştır. Çok veliler yetiştirmiş ve şehitler vermiştir. Böyle bir milletin torunlarına kılıç çekilmez." sözünü neden söylemiştir?

Daha pek çok ulema neden destek vermemiştir? (Aytekin Ersal, Şeyh Sait'ten Dersim'e Cumhuriyet'in Şark Meselesi, s.45.)

Ak Parti'nin baş fetvacısı Prof. Dr. Hayrettin Karaman'a sorularım olacaktır. Halkımızın tenvîri için bu soruların cevaplandırılması gerekir.

1. Şeyh Said hakikaten din adına isyana kalkmış bir "mazlum" mudur?

2. Şeyh Said'in elîm neticelere sebep olan isyanından bugün siyasî rant devşirmeye tevessül edenlerin nezdinde, fitnenin içinde yer almayan ulemanın vaziyeti nedir?

3. Şeyh Said'e Fatiha istenmedeki kasıt belli. Oy devşirmek. "Fatiha" ve "evet" birbirinin mütemmimi görülebilir mi?

5. "Halife" adına Kuvâ-yı Millîye ile vuruşan Anzavur, Delibaş gibilerine de iade-i itibar anlamında "Fatiha" okunması istenebilir mi?

Dördüncü soruyu sormadan önce vaziyeti anlatmam gerek. Çok insanın gelip geçtiği ana yol üzerinde, durakta, sabah bir bez poşet içinde bir şey dağıtıyorlardı. Gazeteci tecessüsüyle, ne ola ki, dedim, aldım, poşeti inceledim. Alt tarafta küçücük "evet" yazan bir poşet. İçinde simit. Poşeti hemen "Hayır hayır! Alın kardeşim!" diye sert bir ifadeyle iade ettim. Ak Parti, hep böyle... Seçimlerde, referandumlarda bir şeyler dağıtarak oy istiyor.

4. Hayrettin Karaman Hoca! Bir şey vererek oy istemek "rüşvet"e girer mi, girmez mi? Ve biri "Rüşvet, oy isteyenlerin fıtratlarında mı var?" diye sorsa, günah işlemiş olur mu olmaz mı?

Halk adına soruyorum. Lütfen... Bir fetva!

Yazarın Diğer Yazıları