“İsyancılar bedelini çok ağır öder”

“İsyancılar bedelini çok ağır öder”
36 kişinin ölümünden ders çıkarmayan HDP’nin “1 Kasım’da sokağa çıkın” çağrısı tepki gördü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Çağrı iyi niyetli değil. Önceki olaylardan ders alınmamış. Kamu düzeninin bozulmasına izin vermeyiz” dedi.


Adalet Bakanı Bozdağ da, asker ve polislere alçakça yapılan saldırılara sert tepki göstererek “Birileri çözüm sürecinden suç işleme özgürlüğü gibi bir algı içine giriyorsa yanlıştır. Kim saldırırsa bunun karşılığı da neyse görecektir” diye konuştu.

Direnişin başından beri Ayn el-Arap’a desteğini sunan halklarımızı, 1 Kasım’da bir kez daha sokağa çıkarak küresel eyleme güç vermeye çağırıyoruz” diyerek terör yandaşlarını 6-7 Ekim’de olduğu gibi bir isyan provasına çağıran HDP’ye Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Valilerimize talimat verildi. Kesinlikle kamu düzeninin bozulmasına izin verilmeyecek” diyerek rest çekti. Cuma namazını Çankaya’daki Hasan Tanık Camisi’nde kılan Davutoğlu, Ermenek’teki maden ocağı kazası, Isparta, Yalvaç’taki trafik kazası ve HDP’nin eylem çağrısıyla ilgili soruları yanıtladı.

Hiç ders almamışlar
HDP’nin, terör örgütü yandaşlarının çıkardığı ve 42 kişinin öldüğü 6-7 Ekim olaylarından sonra bugün tekrar eylem çağrısı yapmasına Başbakan Davutoğlu, sert tepki gösterdi. HDP’nin çağrısının olan olaylardan ders alınmadığını gösterdiğini söyleyen Davutoğlu, şöyle dedi: “Bütün vatandaşlarımıza başka bir çağrıda bulunuyorum: Hiçbir şiddet olayının içinde yer almamaları gerekir. Şiddet üzerinden hak talep etmek dünyanın hiçbir yerinde kabul göremez, hiçbir demokratik ülkede şiddet kullanarak, etrafa zarar vererek hak talebi mazur görülemez. Bütün valilerimize gerekli talimatlar da gitmiştir. Kesinlikle kamu düzeninin bozulmasına izin verilmeyecek.” HDP’nin, barışçıl bir siyasi parti olduğunu göstermesinin vakti olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

Çağrı yasal değil
“Bu tür çağrılarla halkı sokağa dökmek siyasal yöntem değildir. Toplantı ve gösteri yapma hakkını kullanmanın belli kuralları var. Ku kurallar ihlal edilip, halkımız şiddete teşvik edilirse bu şiddetin en büyük zararı, bu şiddet çağrısını yapanlara döner. Bölgedeki kardeşlerimizi, vatandaşlarımızı bu tür şiddet çağrılarına cevap vermemeye davet ediyorum. Huzur içinde var olan meseleleri, barışçıl ortamda konuşma imkanı varken, sokağa dökülme çağrıları hiçbir şekilde yasal  değildir, çözüm perspektifine ve şu ana kadar yürüttüğümüz samimi çabalara da zarar verici mahiyettedir. Bunu ümit ederim; HDP yetkilileri bu gelişmelerden gerekli dersi alırlar ve gerçek bir siyasi parti gibi davranma yönünde hareket ederler. Siyasi partilerin her şeyden önce toplumsal huzuru koruma sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğu yerine getirmeleri ve bu sorumluluk içinde davranmalarını bekliyoruz.” HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 6-7 Ekim olaylarından önce de Ayn el-Arap’ı bahane ederek sokağa çıkın çağrısı yaparak isyan başlatmıştı. Çıkan olaylarda 2 polisimiz şehit olmuş, 36 vatandaş hayatını kaybetmiş ve 4 PKK’lı da öldürülmüştü.     

Haber: Hanife Açıkalın