İthalat lobisinin şeker vurgunu

İthalat lobisinin şeker vurgunu
Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, 1.1 milyon ton pancar şekeri stoku bulunmasına rağmen, lobinin “Ali Cengiz” oyunlarıyla ithalatın önünü açtırdığını, bu durumun Türk işçisi ve pancar üreticisinin “mezarının kazılması” anlamına geldiğini söyledi.

Şekerde “Ali Cengiz” oyunu

Haber: Salim Yavaşoğlu

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, yeterli şeker stoğu bulunmasına rağmen şeker lobisinin Ali Cengiz oyunları ile şeker ithalatının önünün açılmasının Türk işçisi ve pancar üreticisinin mezarının kazılması anlamına geldiğini söyledi. İsa Gök, istihdam alanının genişliği, yarattığı katma değer ve ekonomiye sağladığı ivme ile stratejik tarım ürünlerimizden olan şeker pancarından üretilen şeker ile  Nişasta Bazlı Şekerler (NBŞ) arasında kıyasıya bir mücadele sergilen diğini belirterek, “NBŞA, Türkiye ekonomisine bir elin parmakları kadar istihdam sağlamakta ve katma değerinin tamamına yakınını yurtdışına aktararak ülkemizden döviz çıkışının önünü açmaktadır. 2014-2015 pazarlama döneminin 8.ayın sonunda, Nisan 2015 itibariyle 659 bin tonu Türkşeker’e, 441 bin tonu da özel şeker fabrikalarına ait olmak üzere ülkemizin toplam 1 milyon 100 bin ton pancar şekeri mevcudu bulunmaktadır. Bu stok miktarına güvenlik için ayrılan B şekeri ile ihracatçı için ayrılan C şekeri dahil değildir” dedi. 
Amaçlarına ulaştılar
Gök, ülkemiz toplam tüketim miktarı gözetildiğinde mevcut şeker stokunun gerek tüketicinin gerekse ihracatçıların ihtiyacını karşılamaya yeter düzeyde olduğunun  altını çizerek, bu durumun ’yurt içi talebin yurt içi üretimle karşılanması’temel ilkesini içerdiğini söyledi. Gök “Yıllardır değişik gerekçelerle şeker fabrikaları adeta ölüm kapanına alınarak bir takım oyunlarla kamuoyunun önünde canlı hedef yapılmaktadır. Şeker ithalatı yapmak isteyen bir kesimin sözcüleri, şeker ihtiyaçlarının karşılanmadığı gerekçesiyle kamuoyuna iyi niyetten uzak yanlış bilgiler sunarak Dahilde İşleme Rejimi (İhraç edilecek üründe kullanma koşuluyla) kapsamında şeker ithalatının önünün açılması için Şeker Kurumu’nu zorlamışlar ve amaçlarına da ulaşmışlardır” şeklinde konuştu.
Zararı karşılıyor
 Gök, şeker lobisinin okyanus ötesi pazarlık hattı kurduğunu öne sürerek, “Ancak, bir gerçek daha var ki sürekli gözardı edilmekte, hatta kamuoyunun dikkatlerinden kaçırılmaktadır. Şeker ihtiva eden ihracata konu mamul üretimi yapan ihracatçılara dünya borsa fiyatları baz alınmak suretiyle şeker satışı yapılması nedeniyle sözkonusu zarar Türkşeker’in bünyesinden karşılanmaktadır. Yaklaşık 12 yıldır Türkşeker’in sübvanseden yoksun, 2 milyon 75 bin ton şekere karşılık 1 milyar TL’yi aşan destek ile besicisinden, taşıyıcısına, ihracatçıya kadar kısaca tüm şeker sektörü sorunsuz bir şekilde idame edilmektedir. Ancak sektör paydaşlarının devletten beş kuruş yardım almadan bütün iyi niyetli çabalarına rağmen ülkemiz ekonomisine bir tuğla dahi koymaktan imtina eden Ali Cengiz oyuncuları; okyanus ötesi tam bir pazarlık hattını kurmuşlar, şeker sektörünün dolayısıyla yurtiçi kotaların akıbetini buraya zincirlemeye çalışmışlardır” dedi.

NBŞ, pancar şekeri üretimini düşürdü

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Sayıştay tarafından açıklanan raporlar ile de pancar şekeri stoklarını dikkate almaksızın sürekli olarak NBŞ kotası arttırımına gidilmesinin Şeker Kanunu amacına aykırılığı ve pancardan şeker üretimi aleyhine dengenin bozulmasına sebebiyet verdiğinin ortaya konulduğunu belirterek, “Örneğin 2011-2012 pazarlama yılında devreden toplam şeker stoku 534 bin ton olmasına rağmen, aynı kişi ve kurumların baskısı ve istekleri ile NBŞ kotası arttırılmıştır. Sektör verilerine göre, NBŞ kotasının yüzde 50 oranında arttırılması, pancar şekeri üretiminde 120 bin tonluk daralmaya sebebiyet vermektedir” dedi.

Tatlandırıcı dış alımında patlama yaşanıyor

Yıllardan bu yana NBŞ lobisi lehine kullanılan takdir hakları binlerce pancar üreticisinin sektörden çekilmesine sebep olduğunu söyleyen Gök , şöyle konuştu: “Kaldı ki, şeker piyasasını doğrudan etkileyen yüksek yoğunluklu tatlandırıcılarda (YYT) gelinen nokta da gıda karteli şirketler lehine uygulanan politikaların bir sonucudur. Şeker Kurumu verilerine göre 2006 yılından 2014 yılına gelindiğinde YYT ithalatı 142 bin ton şeker eşdeğerinden 373 bin ton şeker eşdeğerine yükselmiştir. Sağlık riskleri tüm dünyada tartışma konusu olan YYT için Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile belirlenen maksimum kullanım limitleri de üretimin yüzde 25’inde aşılmıştır. Yani, YYT kullanan üreticilerin yüzde 25’lik üretimlerinde yasal limitlerin üstünde kullanım söz konusudur. Her aşamasında ülke insanına ve ekonomisine gelir bırakan yüksek katma değerli pancar şekeri yerine yurt dışına transfer edilen yüksek kârlara sahip NBŞ lobisinin tercih edilmesi Türk işçisinin, Türk pancar üreticisinin mezarını kazmak anlamına gelmektedir.” 

Türkşeker özelleştirme ihalesi iptal edildi

Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkşeker A.Ş.’ye ait 9 grupta yer alan taşınmazların 24 Nisan’da gerçekleştirilecek özelleştirme ihalelerini iptal etti. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan ilana göre, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker) A.Ş.ye ait; 9 grupta yer alan taşınmazların “Satış” yöntemi ve “Pazarlık” usulü uygulanmak suretiyle 24 Nisan’da gerçekleştireceği özelleştirme ihalesini iptal etti. Söz konusu taşınmazlar Ankara’nın Nallıhan İlçesi’nde yer alıyordu.