İttifak ikili mi çoklu mu olacak?

İttifak ikili mi çoklu mu olacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim ittifakı çalışmalarını ele almak üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya gelecek.

"Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi"ni getiren Anayasa referandumunda birlikte hareket eden AK Parti ve MHP, 3 Kasım 2019'da tam anlamıyla yürürlüğe girecek sistem için ilk paketi TBMM'ye getirmeye hazırlanıyor.  Habertürk'ten Volkan Yanardağ'ın haberine göre İki partinin üyelerinden oluşan Milli Mutabakat Komisyonu'nun genel başkanlara sunumunun ardından, önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan MHP Lideri Bahçeli'yi arayarak çalışmaları ele almak üzere yüz yüze görüşmeye davet etti. Görüşme, yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek.


SİYASİ BOYUT
Erdoğan ve Bahçeli'nin, ittifakın hukuki yönünden çok siyasi boyutu hakkında görüşmesi bekleniyor. MHP kanadı, sadece AK Parti ile bir seçim ittifakına sıcak bakıyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Bahçeli'nin "A ve B partileri" dediğini hatırlatıyor. AKP ise milli mutabakatın 80 milyonu kapsadığı, diğer siyasi partilere de açık olduğu mesajını veriyor. Bu çerçevede Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi ile görüşen AKP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50 artı l'i bulabilmek için ittifak tabanını geniş tutmak istiyor.

Görüşmede, komisyonun yaptığı çahşmalar masaya yatırılacak. Seçim sistemi ana başlığı altında baraj, Hazine yardımı, ittifak modelleri gibi konular ele alınacak. Barajın yüzde 10'da kalması, yüzde 3 oy alan siyasi partilere Hazine yardımı gibi konularda görüş ayrılığı yok.


31 Mart 2019 mahalli idareler seçimlerine yönelik; seçilme yaşının 25'ten 18'e düşürülmesi gibi yerel yönetimlerin Cumhurbaşkanlığı sistemine uyumunu sağlayacak düzenlemeler bu kapsamda ele alınacak.
İki parti arasında bu alanda herhangi bir pürüz bulunmadığı kaydediliyor.


Görüşmede, seçim sistemi ve mahalli idareler paketlerinin TBMM'ye şevki planlanacak. İki paket gelecek hafta Meclis'e gönderilebilir. Zirveden bir mutabakat metninin de çıkması bekleniyor. Mutabakat metni, iki partinin uyum düzenlemeleri konusunda yol haritasını belirleyecek. Görüşmede, Erdoğan'ın Bahçeli'ye Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili de bilgi vermesi bekleniyor.

İlgili Haberler