İyi kaptanlık yapılmıyor

Cumhurbaşkanı’nın takım kaptanlarını toplaması güzel, sonraki beyanatları iyi. Ancak kaptanlar, işlerinin sadece müsabaka öncesi hakemin kura atışına katılmak değil, takımı yönetmek olduğunu hatırdan çıkarmamalı. Oyun kuralları, hakem kararlarına sözle veya hareketlerle itiraz edilirse, oyunculara ihtar verilecektir der. Ama bizde kaptanlar ’itiraz ederiz biz takım kaptanıyız’düşüncesindeler. Ama oyun kuralları kaptanlara böyle bir ayrıcalık tanımıyor. Oyunculardan birinin kaptanlık pazubantıyla sahada bulunma mecburiyeti vardır. Çünkü hakemin sahada muhatap alacağı kişidir kaptan. Örneğin ihraç edilen bir oyuncu sahayı terketmiyorsa hakem müsabakayı tatil edemez. Takım kaptanına oyuncuyu sahadan çıkarmasını söyler. O da başaramazsa o zaman hakem müsabakayı tatil eder. Kaptan takımın sadece sevk ve idaresinden sorumlu olmalı. Trabzonspor-Galatasaray maçının uzatma dakikalarında meydana gelen tabloyu takım kaptanları kontrolü ele alarak önlemeliydi. Halbuki kaptanlar da olayın içindeydiler. Kaptan fedakar bir oyuncudur. Temiz ve dürüst futbol oynanmasında  başrolde olmalıdır.

Gaziantepspor-Konyaspor

Barış Şimşek

İyi bir müsabaka çıkardı. Gaziantep lehine avantaj oynatıp pozisyon bittikten sonra sarı kart göstermesi başarı hanesine yazıldı.

Karabük-Gençlerbirliği

Cüneyt Çakır

Verilen penaltıda yardımcıların da katkılarıyla doğru karar verildi. Önleyici hakemliği için kendisini kutlarım. 2-3 pozisyonda koşup tartışan futbolcuların arasına girerek onları muhtemel kartlardan korudu.

Başakşehir-Rize

Bülent Yıldırım

Başakşehir için UEFA, Rize için tehlikeli bölgeden tamamen uzaklaşma hedefi taşıyan müsabakayı başarıyla yönetti.

Balıkesir-Sivas

Halis Özkahya

Sivaslı İbrahim Öztürk’ün Isaac’ı düşürmesi penaltılıktı verilmedi. Maçın güzel hareketi Sivaslı Aatıf’ın 90’a gollük kafa vuruşunu aynı güzellikte kurtaran Emrullah’a koşup sarılırak kutlaması oldu. Örnek bir hareketti. Tebrikler Aatıf.

Erciyes-Eskişehir

Fırat Aydınus

Diakhate’nin Mori’ye attığı dirsek görülmedi. Mori’nin beline sarılıp düşürülmesi penaltıydı verilmedi.

Trabzon-Galatasaray

Ali Palabıyık

Müsabakanın 90 dakikasında bir pozisyon hariç iyiydi. Telles’in kolu açıktı. Önü kapalı olduğu için göremedi. Asistan hakem de gereken yardımı yapmadı, Uzatmalarda talihsiz bir tablo ortaya çıktı. Chedjou’yaYatabare’nin hareketinde sarı kart doğru bir karar. Ancak topu alıp bırakmak istemeyen Mehmet Ekici’ye hemen koşup sarı kart göstermeli ve topu oyuna sokturmalıydı. Pozisyonu seyretmeseydi bu olumsuz tablo yaşanmazdı. Hakemlerin elini veya kolunu tutmanın sarı kart, itmenin ise kırmızı kart olduğunu uluslararası oyun kuralları söylüyor. Burada kendisini iten Chedjo’ya fazla hoşgörülü davrandı.

Fenerbahçe-Bursa

Hüseyin Göçek

Bursaspor’un iptal edilen gol ince bir ofsayt. Tecrübeli yardımcı hakem Orkun Aktaş pozisyonu iyi tespit etmiş. Hasan Ali’nin Volkan’ı itişi tartışmaya açık bir pozisyondu. Hakem kararını devam ettirmekten yana kullandı.

Mersin-Akhisar

Özgür Yankara

Mersin lehine verilen penaltının, penaltıyla uzaktan yakından bir ilgisi yoktu. Tam tersi, faulu yapan Akhisarlı İsmail değil, Mersinli Welliton’du.

 

Kasımpaşa-Beşiktaş

M.Kamil Abitoğlu

Barış’a bariz gol şansından kırmızı kart doğru ancak öncesi çok kritik ofsaytı yardımcı değerlendiremedi. Adem’e seyirciye kötü lisanı nedeniyle yardımcısının uyarısıyla verdiği kırmızı kart doğru idi.

Yazarın Diğer Yazıları