İYİ Parti’den erken seçim çağrısı

İYİ Parti’den erken seçim çağrısı
İYİ Parti Gaziantep İl Başkanı Celal Yıldırım ekibiyle birlikte Yeniçağ Gazetesi Gaziantep Temsilciğini ziyaret etti.

Davut Uçar/ YENİÇAĞ / GAZİANTEP

Ziyarette Yeniçağ Gazetesi Gaziantep Temsilcisi Davut UÇAR’ın özel sorularını yanıtlayan Celal Yıldırım, Gaziantep’in ve Türkiye’nin yaşadığı sorunlara değindi. Hem sorunları hem de çözümlerini anlatan Yıldırım, hükümete erken seçim çağrısı yaptı.

Yeniçağ Gazetesi GaziantepTemsilciliğini nezaket ziyareti kapsamında verdiği özel demeçte şuanda vatandaşın birinci gündeminin geçim sıkıntısı olduğunu vurgulayan Yıldırım, bugün Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde işçi ile işveren arasında baş gösteren sıkıntıların yarın aile içinde de yaşanabileceğine dikkat çekti. Hayat pahalılığının sosyal sorunlara neden olacağına işaret eden Yıldırım, AK Parti’nin ekonomi politikalarını eleştirerek, Türkiye’nin günü birlik politikalarla yönetildiğini ifade etti.

ÜLKEMİZDEKİ EKONOMİK SORUNLARI YAŞAYARAK ÖĞRENİYORUZ

Gaziantep’in kent ekonomisi ile Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ekonomik durumu değerlendiren Yıldırım, ekonomik anlamda Türkiye ve Gaziantep’in birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğini vurguladı. Hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu aktaran Yıldırım, “Maalesef son dönemde ekonominin ne durumda olduğunu bizatihi yaşayarak görüyoruz. Bütün vatandaşlarda yakından görüyor. Bir anda 10 gün içerisinde dövizdeki dalgalanma fiyatları baya etkiledi. Hem gıda fiyatları hem de OSB’deki girdiler 10 günde yüzde 100 arttı. Döviz kuru zikzaklar çizerek ilerledi. Bu ekonomideki yapısal bozuklukları, kırılganlığı ve istikrarsızlığı gösteriyor. Bu kırılganlık ve istikrarsızlığı da hayatımızın her safhasında yaşıyoruz. Antep son dönemde çok pahalı bir şehir oldu. Bu ekonomik sebeplerden dolayı böyle oldu. Ev kiraları ciddi derecede arttı. Çarşı, pazarda ve markette alışveriş yapan vatandaşlar pahalılığı yakından yaşıyor. Yüzde 200’e varan zamlar geldi. Hayat oldukça zorlaştı. Hayat ciddi derecede pahalılaştı” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE 2021 DE DUVARA TOSLADI.

Türkiye ekonomisinin 20 yıldan beridir iyi yönetilmediğinin altını çizen Yıldırım, “Artık deniz bitti kara göründü. 2021’in sonunda Türkiye duvara tosladı maalesef. Bütçe çok fazla zayıfladı. Zamlarla baş edilemiyor. Zamlar durdurulamıyor. Dövizdeki artış durdurulamıyor. Hükümetin aldığı tedbir asgari ücrete yüzde50 zamdı ama yeterli mi? İlk bakıldığında yüzde 50 zam Türkiye şartlarında çok iyi bir zam. Fakat daha asgari ücretin ilk maaşı vatandaşın eline geçmeden zamlar eridi. Dolayısıyla ekonomideki kötü gidişatın etkileri giderilemiyor. Pahalılık bizzat artık yakından yaşanıyor. Yapısal bozukluğa sebebiyet veren politika izleniyor. Günübirlik politikalar ekonomi için çözüm değil. Ekonomideki sorun üretim artışıyla giderilebilir. Üretim artarsa istihdam da artıyor. İstihdam artınca ihracatta artıyor. İhracat artınca milli gelir artıyor. Komple ülke çapında bir kalkınma söz konusu oluyor. Özellikle son 20 yılda üretime yönelik yatırım yerine günü birlik işler yapılıyor. Ekonomiyle çok oynandı. Damat geldi, damat gitti. Gece yarısı merkez bankası başkanları görevden alındı” diye ekledi.

İŞÇİ VE İŞVEREN SIKINTIDAN DOLAYI KARŞI KARŞIYA GELİYOR

İhracatıyla övünülen Gaziantep OSB’de yaşanan iş bırakma eylemlerine de değinen Yıldırım, Gaziantep ekonomisinin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu belirterek, “OSB’de üretim yapan firmalar şuanda ekonomideki acı bedelini ödüyor. Hammadde fiyatlarında çok ciddi artışlar söz konusu. Ürettiği ürünü bugün sattığında yarın hammaddeyi aynı fiyattan alamıyor. Bu yüzdende ürettiği ürünü kaça satacağını bilmiyor. Ekonomideki sıkıntılardan ve hayat pahalılığından dolayı da işçiler ciddi geçim sıkıntısı yaşıyor. İşçilerde yüzde 50’lik zammı bile az görerek greve başvuruyor. Yani iş barışı bozulmaya başladı. Yoksa düne kadar Gaziantep’te hem işçi hem de işveren kesimi arasında çok güzel bir ilişki vardı. Hem işçi hem de hammadde fiyatı artıyor. İki tarafta ekonomideki sıkıntılardan dolayı karşı karşıya geliyor. Normal şartlarda bugün yüzde 50’lik zam çalışan kesimi rahatlatmalıydı ama olmadı. Hükümet işverene destek çıkmalıdır. Sigorta primleriyle ilgili destek verilebilir. Enerjide işverene destek olunabilirse çok iyi olur. Bizim üretimi desteklemek, yatırımı teşvik etmek gerekirken tam tersine OSB’de kullanılan enerjinin fiyatını tavan yaptırdılar. Bundan dolayı işverende zor duruma düşüyor” dedi.

VATANDAŞIN BİRİNCİ SORUNU GEÇİM SIKINTISI

Vatandaşın çarşı pazarda rahatlıkla alışveriş yapamadığını dile getiren Yıldırım, “Daha önce Gaziantepli vatandaşlarla konuştuğumuzda daha değişik sıkıntılar dile getiriliyordu. Mesela trafik sıkıntısı, Suriyeli göçmenler, hava kirliliği ve eğitimdeki geri kalmışlık dile getirilirdi. Ancak şuanda vatandaşlar ilk olarak geçim sıkıntısı ve pahalılığı söylüyor. Herkes aynı şeyden dert yanıyor. İnsanlar pazarda önceden 3 tane alırken şimdi bir tane alıyor. Temel ihtiyaç maddesi olmayan şeylerden fedakarlık ederek tüketimi kısmaya çalışıyor. Evlerde artık “Aman o lambayı söndür. Doğalgazın derecesini düşür” muhabbetleri başladı. Geçen bir arkadaşım söyledi. İş yerinde müşterinin olduğu taraftaki petekler açılırken diğer petekler kapatılıyor. Artık insanlar bu denli tasarruf yapıyor. Bu insanların temel ihtiyaç maddelerinden fedakarlık seviyesine geldiğini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

EVLERDE TENCERE KAYNAMIYOR

Gaziantep’in bölgeye göre çok pahalı bir şehir olduğunu anlatan Yıldırım, her yönden Gaziantep’in çok pahalı olduğunu belirtti. Vatandaşın tenceresinin kaynamadığını paylaşan Yıldırım, “Bıçak kemiğe dayandı. Vatandaş pazara markete giderken ne kadar zor durumda olduğunu yakından görüyoruz. Geçim sıkıntısı aile içindeki huzura tesir etmeye başlıyor. Bugün OSB’de işçi işveren arasında başlayan gerilim yarında Allah etmesin aile içine yansıyacak. Çok ciddi sosyal sıkıntılara sebep olabilir. Gaziantep’e 500-600 bin Suriyeli’nin geldiği söyleniyor. Tam rakamı bilmiyoruz. 500-600 bin kişinin yüzde 1’i problemli insanlardan oluşsa, gelenlerin hepsi sütten çıkmış akkaşık değil. Bir kısmı hakikaten savaştan kaçıp geldi. Bunlarda asayiş olaylarında artışa neden oluyor. Bize de çok ciddi duyumlar geliyor. Bu tür şeyleri sadece polis tedbiriyle önleyemeyiz. Asayiş problemleri çok ciddi boyuta ulaşmış” sözlerini kullandı.

BU UCÜBE SİSTEMDEN TEK KURTULUŞUN ÇARESİ ERKEN SEÇİM

Gaziantep’te çocuklarda madde kullanımının arttığı yönünde duyumlar aldıklarını söyleyen Yıldırım, bu konuda gelen haberlerin içlerini acıttığını söyledi. Madde bağımlılığına ilişkin ciddi tedbir alınması gerektiğini kaydeden Yıldırım, hükümete erken seçim çağrısı yaptı. Türkiye’yi refaha erdirecek hükümetin kurulması için erken seçime gidilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Hükümet istikrarlı Türkiye için istikrarlı politikalar izlemelidir. Milli Eğitim’de 2 bakan değiştirildi ancak Milli Eğitim politikasını değiştirmeyin. Ekonomi için bir devlet politikası belirleyin. İki de bir ekonomiye yön veren kurumların başındaki insanlarla oynamayın. Dış politikada zikzaklar çizmeyin. Bir gün kardeş ertesi gün düşman olmayın. Selam verecek komşumuz kalmadı. Türkiye doğrudan tek bir kişinin ağzından çıkacak cümlelerle yönetiliyor. Türkiye çok ciddi sıkıntıya düştü. Derhal en yakın zamanda sandık getirilmelidir” diye konuştu.