İYİ Partili Erhan Usta ‘Matematikte 33'ten 32'ye yükselmişiz, 15 yıl sonra, bir basamak artmış’

İYİ Partili Erhan Usta ‘Matematikte 33'ten 32'ye yükselmişiz, 15 yıl sonra, bir basamak artmış’
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; “Matematikte 33'müşüz, aradan 15 yıl sonra 32'ye yükselmişiz. Bir basamak artmış. Fen bilimlerinde 35'ten, 30'a yükselmişiz, okuma anlamada da 35'ten 31'e yüksekmişiz. Ancak bunların hiçbirinin tatminkar olmadığını da ifade etmek gerekiyor" dedi. 

ANKA''nın haberine göre; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu''nda Milli Eğitim Bakanlığı''nın 2022 Yılı Bütçe Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeler sürüyor. 

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, şunları söyledi:

“Örnek olarak 2017''yi alacağım, niye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi''ne geçmeden önceki son yıl. 2017 yılında faiz ödeneği 57.5 milyar TL imiş, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi 85 milyar TL imiş. Yani faiz bütçesinin 1.48 katı fazlaymış. Şimdi bakıyoruz, 2022 yılında, faiz bütçesi 240 milyar TL, Milli Eğitim''in bütçesi 189 milyar TL. Bir buçuk katından yaklaşık yüzde 0.79''una düşmüş. Git gide eriyen bir bütçeniz var. Başka bütçeler artık sizin bütçenizin de önüne geçiyor. Buradan şunu da anlıyoruz, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sizin bütçenize de yaramamış."

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e, fazla bütçe almanın sorumluluğu da artırdığını söyleyen Usta, "En fazla bütçeyi alan bir bakanlıksa en fazla iş yapan bakanlık olma ihtiyacı var. Tabii bütçedeki payınız giderek düşüyor. Zaten en fazla pay alan bütçe de diyemeyiz. Çünkü sadece faiz bile sizin bütçenizi aştı" dedi. 

İYİ Partili Usta, dünya eğitim sıralamalarında Türkiye''nin konumunu ise şöyle anlattı: 

"Matematikte 33''müşüz, aradan 15 yıl sonra 32''ye yükselmişiz. Bir basamak artmış. Fen bilimlerinde 35''ten, 30''a yükselmişiz, okuma anlamada da 35''ten 31''e yüksekmişiz. Ancak bunların hiçbirinin tatminkâr olmadığını da ifade etmek gerekiyor. Bu kadar uzun dönem iktidardan sonra. Bir, iki yıllık hükümete bir şey söyleyemezsiniz. Netice almak uzun soluklu bir iştir. Ama 20 yıllık bir hükümet olunca hala OECD puanlamasının hala epeyce altında bir durumumuz var." 

Üniversitelerin özgür olması gerektiğini vurgulayan Usta, "Öğretim üyesinin zihni özgür olmalı. Öğrencilerimizin özgür olması lazım. Sorugulayan gençler yetiştirmemiz gerekiyor" dedi.