İYİ Parti Grup Başkanı Andican'dan önemli açıklamalar

İYİ Parti Grup Başkanı Andican'dan önemli açıklamalar
Katıldığı bir televizyon programında değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Grup Başkanı Ahat Andican, Akşener'in eleştiriler sebebiyle kurultay kararı aldığı iddialarını sert bir dille yalanladı.

Süha Çardaklı / YENİÇAĞ

İYİ Parti Grup Başkanı Prof. Dr. Ahat Andican, Habertürk'te yayınlanan Türkiye'nin Nabzı programında açıklamalarda bulundu.

Kurultay sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Andican, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in kongre kararı almasındaki tek sebebin seçim sonuçlarıyla ilgili sorumluluğu üzerine alması olduğunu söyledi.

Andican ayrıca, Akşener'in kongre kararının stratejik bir hamle olmadığını ve kendisini cumartesi günü ikna ettiklerini söyledi.

Ahat Andican'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Sayın Akşener alışkın olmadığımız ve rastlanmayan bir davranış modeli sergiledi. Aslında gelişmiş ülkelerde, demokrasinin yerleştiği ülkelerde bu bir kuraldır. Seçimde bir seçimde başarısız olmuş lideri parti değiştirir veya kendisi istifa eder.

Sayın Akşener, kendisi başta bir çıta koydu ve 'Ben Cumhurbaşkanı olacağım' dedi. Partimizin de anketlerden yola çıkarak 20'lerin üzerinde olduğunu görerek böyle bir tavır sergiledi. Seçim sonuçları aslında kısa bir süre içerisinde kurulmuş, imece usulüyle kurulmuş bir partinin bloklaşmış Türk siyasetinde kendisine bir alan açarak ortaya çıkması aslında bir başarıdır. 

Fakat Meral Hanım açısından bu 'milletimin önünde ifade ettiğim hedeflere ulaşamadım, dolayısıyla ben bu sorumluluğu alıyorum ve çekiliyorum' tavrıydı.

"MERAL HANIM'IN UZAKLAŞMASI TEHLİKE ARZ EDİYORDU"

Biz parti teşkilatları en alttan en üste kadar yönetici arkadaşlar da dahil partinin kuruluşunda, özellikle sağ partilerde lider endeksli bir siyasi anlayış vardır. Taban da ona göre hareket eder. Meral Hanım'ın bu şekilde siyaset sahnesinden uzaklaşması partinin daha doğmadan kaosa sürüklenmesi gibi bir tehlike arz ediyordu. Meral Hanım kongrede aday olmayacağım dedi ve onun üzerine partinin tüm kademelerinde Meral Hanım'ı kararından vazgeçirme üzerine bir karar alındı. 

Orada toplanan seçmenler Meral Hanım'ı çok etkiledi. Meral Hanım cumartesi gününe kadar aday olmayacağı kararındaydı ve bize genel başkan olarak da kimseyi işaret etmedi, 'parti kendisi belirleyecektir' dedi. Bizim Meral Hanım'dan başka bir planımız olmadı. 

"ELEŞTİRİLER MERAL HANIM'I ETKİLEMEDİ"

Eleştiriler tabii ki oldu. Adaylık sırasını beğenmeyen arkadaşlar fırsat bulunca bu memnuniyetsizliklerini dile getirdi. Parti içerisinde bazı eleştirilerin Meral Hanım'a kongre kararı aldırdığı şeklindeki iddialar doğru değil. Parti başarılı olmasına rağmen bizim hedeflediğimiz oranın çok altında kaldı. Bunun bir hesabının verilmesi lazım dedi ve sorumluluğu üzerine aldı, kongreye gitme kararı aldı.