İYİ Partili Ahmet Çelik’ten Ahıska günü mesajı

İYİ Partili Ahmet Çelik’ten Ahıska günü mesajı
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, 'Ahıska Sürgünü'nün 77. Yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik, Ahıska Sürgü’nün 77. yıl dönümü nedeniyle sosyal medya hesabından anma mesajı yayımladı.

Çelik, paylaşımında “14 Kasım 1944 tarihinde Stalin tarafından gerçekleştirilen sürgün ve katliamlarda hayatını kaybeden Ahıska Türk’ü soydaşlarımızı rahmet ve dualarla anıyorum.” ifadelerini kullandı.

NELER OLMUŞTU:

Tarihler 14 kasım 1944''ü gösterdiğinde Sovyet Rusya''nın o dönemdeki lideri Stalin, Gürcistan''ın Türkiye sınırına yakın bölgesi Ahıska''da yaşayan Türkleri sadece birkaç saat içerisinde trenlere doldurarak sürgüne gönderdi.

Ahıska''da yaşayan 86 bin Türk ve Müslüman, birkaç saat içinde, yanlarına eşyalarını almalarına izin verilmeden yük vagonlarına bindirildi. Vagonlara üst üste bindirilen Ahıskalıların zorunlu yolculuğu bir aydan fazla sürdü. Zorunlu yolculukta yaklaşık 17 bin Ahıskalı Türk, açlık, soğuk ve hastalık nedenleriyle hayatını kaybetti. Hayatta kalan Ahıskalılar, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan sınırları içinde bırakıldı.

77 yıl önce bugün vatansızlığa sürgün edilen Ahıska Türkleri, 69 yılın ardından ilk kez 16 Eylül 2015''te memleket topraklarına ayak basabilmişti. Gürcistan’ın Ahıska bölgesinden Kırgızistan’a sürülen Türklerden hayatta olan kadınlardan oluşan bir grup yıllar sonra "vatanım" dedikleri topraklara geri dönebilmişlerdi.