Usulsüz dinlemeye 25 ilde operasyon

Usulsüz dinlemeye 25 ilde operasyon
Operasyon kapsamında siyasetçiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 432 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla hakkında gözaltı kararı alınan 46 kişiden 18’i gözaltına alındı.

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü “usulsüz dinleme” soruşturması kapsamında Ankara merkezli 25 ilde operasyon başlatıldı. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nda görevli cumhuriyet savcısının talimatıyla, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri dün sabah erken saatlerde Ankara, Samsun, Kastamonu ve Muş’un da arasında bulunduğu 25 ilde operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında siyasetçiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamlarının da arasında olduğu 432 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla hakkında gözaltı kararı alınan 46 kişiden 18’i yakalandı. Operasyonunun şüphelileri arasında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Yardımcıları Recep Güven ve Gürsel Aktepe ile eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı da bulunuyor. 

Suç duyurusu
HSYK Başmüfettişliği, kapatılan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği istihbari mahiyette iletişimin dinlenmesi kararları üzerinde yapılan incelemelerde hukuka aykırı işlemler tespit etti. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na geçen yıl 29 Aralık’ta suç duyurusunda bulunuldu. Operasyonun, bu şikayet üzerine açılan soruşturma kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi. Söz konusu dönemde Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli çok sayıda emniyet mensubunun soruşturmanın şüphelileri arasında olduğu öğrenildi. Şüpheliler arasında eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Yardımcıları Recep Güven ve Gürsel Aktepe, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ayhan Falakalı, eski 1. Sınıf Emniyet Müdürleri Yunus Yazar, Erol Doğan ve Coşkun Çakar ile eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı da bulunuyor. Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı ile Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü personeli tarafından dinlenecek kişilerin kimlikleri ve telefon numaraları gizlenerek, IMEI numaraları ve sahte isimler kullanılarak dinleme kararları alındığı ileri sürüldü.

432 mağdur
Soruşturma dosyasında siyasetçiler, yüksek yargı ve TSK mensupları, bürokratlar ve gazetecilerin de aralarında olduğu 432 mağdur bulunduğu, suçlamalara konu tarihin ise 2007-2009 dönemi olduğu belirtildi. Operasyon kapsamında 25 ilde 46 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği, bunlardan 18’inin gözaltında olduğu öğrenildi. Ağrı’da görevli 4. Sınıf Emniyet Müdürü M.G, Şanlıurfa’da görevli 4. Sınıf Emniyet Müdürü E.T, Van Emniyet Müdürlüğünde görevli 5 emniyet amiri, Mersin’de görevli polis memuru E.F. ve Bingöl Emniyet Müdürlüğünde görevli Şube Müdürü E.D. gözaltına alındı. Şüphelilerin, soruşturmanın yürütüldüğü Ankara’ya gönderileceği belirtildi. Ayrıca, “usulsüz dinleme” operasyonu kapsamında İzmir’de aranan bir şüphelinin adresinde bulunamadığı bildirildi. (AA)