İYİ Partili Bahşi: "ABD'ye taviz vermemeliyiz"

İYİ Partili Bahşi: "ABD'ye taviz vermemeliyiz"
İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Amerika'yla yaşanan gerilim üzerine açıklamalarda bulundu. Bahşi, "Ver papazı, al papazı diyerek, yargının bağımsızlığını tartışılır hale getirdiler. Bu yaşanan süreçler, o söylemin eseri" dedi.

Gökay Mert Akşit / Yeniçağ

İYİ Parti Antalya Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Feridun Bahşi, gündemdeki Amerikan yaptırımlarını, Yeniçağ gazetesine değerlendirdi.

Bahşi, "Bu yaptırımlar Amerika'nın 'ben yaptım oldu' anlayışının bir ürünüdür. Uluslararası hukuka uygun değildir" dedi.

İYİ Partili Bahşi'nin Yeniçağ'ın sorularına verdiği yanıtlar şu şekilde:

Amerika’nın almış olduğu yaptırım kararının uluslararası hukukta bir meşruluğu var mıdır?

"Gerekçe itibariyle böyle bir meşruluk yok. Amerika, kendisinden istenen bir kişiyi yargı bağımsızlığı gerekçesiyle iade etmiyor. Ama Türkiye Cumhuriyeti kanunlarıyla yargılanan bir kişi için, ‘bize gönderin’ diye talepte bulunuyor.

Uluslararası hukuk normlarına göre, her ülkenin yargısı kendi içinde bağımsızdır. Öyle olduğu için Türkiye’deki yargının elinde dava olarak görülen bir olayın failinin, yargı kararı olmadan; Cumhurbaşkanlığı, Adalet Bakanlığı ya da İçişleri Bakanlığı düzeyinde iadesini talep etmek uluslararası hukuka aykırıdır."

Siz yaptırımların artmasını bekliyor musunuz? Bekliyorsanız bunlar hangi yönde genişleyebilir?

"Olabilir maalesef. Amerika, ‘Ben yaptım’ oldu mantığıyla hareket ediyor. Birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul edilen YPG’ye silah yardımı yaptılar. Bunu hukuksuz olarak yaptılar.

Hukuksuz yollarla İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı hakkında verdikleri kararları, hukuksuz bir şekilde genişletebilir, ambargolar olabilir.

İki tane bağımsız devlet, önceden verdiği taahhütler vardır, anlaşmalar vardır. Bunların zarar görmesi iki tarafın da istemeyeceği şeylerdir."

Türkiye’nin bu gelişmeler karşısında nasıl pozisyon alması gerekiyor?

"‘Yargı bağımsızdır’ demişiz. Bu konuda taviz vermemeliyiz. Ama biz maalesef ‘Ver papazı, al papazı’ diyerek, yargının bağımsız olduğu iddiamızı tartışılır hale getiriyoruz."

İlgili Haberler