İYİ Partili Çıray: "Döviz milleti feci vuruyor"

İYİ Partili Çıray: "Döviz milleti feci vuruyor"
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Çıray, ekonomideki dalgalanma ve TL'nin değer kaybetmeye devam etmesinin çiftçiyi vurduğuna dikkat çekti. Çıray, Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'ndaki gibi bir kıtlıkla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, hükümetin tarım politikalarına çok sert tepki gösterdi.

Çıray, yaptığı basın açıklamasında tarım politikalarında gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda Türkiye'de 2. Dünya Savaşı'da Avrupa'nın yaşadığına benzer bir kıtlıkla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2018 hububat alımı için belirlediği fiyatları da eleştiren Çıray, "TMO çiftçiyi destekleyeceğine çiftçi üzerinden kâr etmeye çalışıyor. Çiftçinin hakkını savunacağı yerde zaten kıt kanaat geçinen çiftçimizi zarara uğratmak için çaba sarf ediyor" ifadelerini kullandı.

Çıray'ın açıklamaları şöyle:

"24 Haziran’ı sanki 16 yıldır iktidarda değillermiş gibi güya yeni bir başlangıç ilan edenler, tek sorunlarının iktidarda kalmak olduğunu tekrar ortaya koydular. Dövizdeki korkunç yükseliş, dolayısıyla Türk Lirasının yaşadığı olağanüstü değer kaybı ekonomimizin bütün üretim güçlerini mefluç hale getirdi. Maalesef bundan en çok etkilenen de Türk tarımı ve çiftçisi oldu.

TMO 2017 makarnalık buğday için ton başına 1000 TL, ekmeklik buğday için 940 TL ödemişken, 2018 yılında makarnalık buğdayın tonuna 1100, ekmeklik buğdaya 1050 TL alım fiyatı belirlemiştir. Yerli tohumun yok edildiği, gübreden zirai ilaçlara, mazottan her türlü tarımsal ürün kalemine kadar dövize endeksli olan bir piyasa ortamında TMO’nun belirlediği bu rakamlar sadece insan aklıyla dalga geçmek değil, Türk çiftçisini üretimsizliğe, Türk Milletini ise tarımın ekonomideen stratejik faaliyet alanı haline geldiği bir dünyada açlığa mahkûm etmektir. Çünkü TMO’nun belirlediği düşük alım bedelleri karşısında malını yok pahasına elden çıkarmak zorunda kalan çiftçi artık ülke için değil, sadece kendi hayatını idame ettirmek için küçük ölçekli üretim yapmakla yetinecektir."

BÜYÜK DEVALÜASYON ÇİFTÇİYİ İYİCE YIKTI

Birliğine üye ve aday ülkelerle, gümrük birliği dahilinde işlem yapan ülkelerde hububat ürünlerinin 2018 Ağustos ayında ton başına 203 – 210 Avro arasında üreticiden satın alındığının altını çizerek, büyük devalüasyon yüzünden çiftçimizin ton başında 616,76 TL zarar ettiğinin anlaşıldığına vurgu yaptı.

"KITLIKLA KARŞI KARŞIYA KALINACAK"

"TMO çiftçiyi destekleyeceğine çiftçi üzerinden kâr etmeye çalışıyor. Çiftçinin hakkını savunacağı yerde zaten kıt kanaat geçinen çiftçimizi zarara uğratmak için çaba sarf ediyor diyen Çıray, TMO’nun üreticiden yok pahasına satın aldığı ürünleri imalatçıya günlük kur artışı bazında mı yoksa sabit bir fiyatla mı satacaklarının hâlâ belirsizlik taşıdığını söyledi. Çıray, “Üreticiye döviz kuruna endeksli olarak satışlar yapıldığı takdirde bu, tüm tarım ürünlerine ve özellikle başta ekmek olmak üzere unlu mamullere en az yüzde 50 oranında zam yapmak demektir" şeklinde konuştu.

Çıray, şunları kaydetti:

"On altı yıllık AKP iktidarları boyunca betona yatırılan paranın sadece üçte biri dahi tarım ve hayvancılık sektörüne tahsis edilmiş olsaydı, cumhuriyet tarihinin bu en derin ve kompleks kriziyle yüz yüze kalmayacaktık. Şimdi yapılması gereken şey tarımsal ürünlere verilen taban fiyatları acilen dünya fiyatları düzeyine getirmektir. Yoksa Türkiye Avrupa’nın 2. Dünya Savaşında yaşadıklarına benzeyen bir kıtlıkla karşı karşıya kalacaktır."