İYİ Parti’den kanun teklifi

İYİ Parti’den kanun teklifi
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, belediye kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif belediye meclis üyelerine huzur hakkı yerine her ay muhtarların aldığı ücret kadar maaş verilmesini öngörüyor.

İYİ Partili Türkkan, “Meclis üyeleri başta sağlık yardımı olmak üzere birçok sosyal haktan yararlanamamaktadır. Birçok konuda yetkiye sahip olmasına rağmen emeklerinin karşılığını alamamakta, adeta sahipsiz bırakılmaktadır.” dedi.

Türkkan, “İlgili kanunlarda gerekli düzenlemeler yapılarak Belediye Meclis üyelerinin görevlerini yaparken emeklerinin karşılığını alması ve sözü edilen haklara sahip olmalarının sağlanması yaptıkları görevin bir karşılığı olarak yerinde bir uygulama olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Belediye Meclis üyelerinin uzun zamandır dile getirdiği sıkıntıların giderilmesi amacı ile ilgili kanunda değişiklik yapılması için teklif verdi.

Kanun teklifinin gerekçesinde; “Belediye Meclis üyesinin görevi süreklilik arz eden, tam zamanlı bir kamu hizmeti niteliğinde olmadığından, belediyenin kadrolu memuru statüsünde değildir. Bu yüzden Belediye Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen meclis üyeleri hariç olmak üzere, diğer meclis üyelerinin SGK girişi yapılmamakta, dolayısıyla meclis üyeleri başta sağlık yardımı olmak üzere birçok sosyal haktan yararlanamamaktadır.” diyen Türkkan, Meclis üyelerinin alacakları tek ücretin huzur hakkı adıyla verilen ücret olduğunu, ödenen huzur hakkının nüfusu 10.000’ e kadar olan belediyeler ve nüfusu 2000.001’den fazla olanlar baz alınarak nüfusun artışına göre en az 189,09 TL ve en fazla 607,66 TL arasında olmak üzere değişen miktarlarda verildiğine yer verdi.

Türkkan, birçok konuda yetkiye sahip olmasına rağmen Meclis üyelerinin emeklerinin karşılığını alamadığını, adeta sahipsiz bırakıldığını ifade etti. 
Teklifin gerekçesinde ayrıca; Köy ve mahalle muhtarları ile belediye başkanları ve il genel meclis üyelerine silah taşıma ruhsatı verilebileceği hükme bağlanmışken, belediye meclis üyeleri için böyle bir hak tanınmadığını ifade eden Türkkan,  “İlgili kanunlarda gerekli düzenlemeler yapılarak Belediye Meclis üyelerinin görevlerini yaparken emeklerinin karşılığını alması ve sözü edilen haklara sahip olmalarının sağlanması yaptıkları görevin bir karşılığı olarak yerinde bir uygulama olacaktır.” diye yazdı. 

İşte Türkkan’ın kanun teklifi;

MADDE 1-  3/7/2005 tarihli ve 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 32 nci maddesinin kenar başlığı ile birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
 “Aylık ve izin hakkı”
“Meclis başkan ve üyelerine her ay muhtarların aldığı maaş tutarında aylık ödenir.” 
MADDE 2-  31/5/2006 tarihli ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının b bendinin sonuna “Belediye Meclis Üyeleri” ibaresi eklenmiştir. 
MADDE 3-  10/07/1953 tarihli 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 7 nci maddesinin birinci fıkrasının 3 numaralı bendinin sonuna “ile Belediye Meclis Üyeleri” ibaresi eklenmiştir. 
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Kanunun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 

İlgili Haberler