İYİ Partili Seymen: "Affın amacı FETÖ’cüleri salıvermek"

İYİ Partili Seymen: "Affın amacı FETÖ’cüleri salıvermek"
İYİ Partili Hasan Seymen gündemdeki af tartışmalarını değerlendirdi. Seymen, “Bu affın genel amacı FETÖ’cülerin dışarı çıkarılmasıdır” dedi.

Gökay Mert Akşit / Yeniçağ

Milliyetçi Hareket Partisi, kapsamında uyuşturucu satıcılarının ve nitelikli dolandırıcıların da serbest bırakılmasının yer aldığı af teklifini geçtiğimiz günlerde Meclis’e sunmuştu.

Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer tutan af yasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve aynı zamanda hukukçu olan, İYİ Parti Seçim İşleri, Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, YENİÇAĞ’a özel açıklamalar yaptı.

Seymen, “MHP’nin af tasarısına baktığımızda uyuşturucu tacirlerini, dolandırıcıları, insan kaçakçılarını ve adil suçluların neredeyse tamamını serbest bırakan bir kapsamı var” dedi.

İYİ Partili Seymen’in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“TOSUNCUK GİBİLER SERBEST BIRAKILACAK”

“Mevcut haliyle af yasasının İYİ Parti tarafından kabul edilmesi söz konusu olamaz. Af yasasının toplumsal mutabakatla, mağdurlar dinlenerek çıkarılması gerek. Siyasi sâiklerle birilerini kurtarmak için çıkarılmamalı. MHP’nin af tasarısına baktığımızda uyuşturucu tacirlerini, dolandırıcıları, insan kaçakçılarını ve adli suçluların neredeyse tamamını serbest bırakan bir kapsamı var. Örneğin nitelikli dolandırıcılığın kapsama alınması, Tosuncuk dediğimiz Mehmet Aydın gibi dolandırıcıların serbest bırakılması anlamına geliyor. İhaleye fesat karıştırmayı kapsama almak demek, yandaş müteahhitlerin yaptıkları ortaya çıkarsa, bunların affedilmesi anlamına geliyor. Metnin içindeki çelişkiler, bu metnin AYM tarafından değerlendirilmesi zorunluluğunu getiriyor. Kasıtlı bırakılmış eksikler var”

“FETÖCÜLERİ SALMAK İSTİYORLAR”

“Buradaki asıl amaç FETÖ’cülerin salıverilmesi. Vatandaş 20 yıl ceza alan birisinin 15 yıl yatacağını düşünüyor. Fakat 20 yıl alan birisi, 4 ayrı suçtan yargılanıp, 5'er yıldan toplam 20 yıl ceza alırsa, bu afla yarın serbest kalıyor.”

“CUMHURBAŞKANI KONULARI MAŞALARIYLA ORTAYA ATIYOR”

Af konusunda MHP’nin yaptığı çıkışı, 24 Haziran öncesi erken seçim çıkışına benzeten Seymen, “AK Parti’nin ve Cumhurbaşkanı’nın taktiği bu konuları maşalarıyla ortaya atmak. Kamuoyunda tartışılmasını sağlamak. Herkesten fazla kendisi itiraz ediyor gözükmek, daha sonra da ben yapmadım şu yaptı demek. Hayati Yazıcı, ‘biz ittifak yaptığımız partiyi yok sayamayız’ diyor. Dolayısıyla bugün değilse bile yarın bu yasayı çıkartmak ana amaçları. Eğer bu yasa çıkarsa dediğim grupların hepsi serbest kalacak” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun, “Rahip Brunson bu ay serbest kalabilir” sözüne de değinen İYİ Partili Seymen, “Türk yargısının ne kadar kötü duruma düşürüldüğünün en büyük örneği. Türk mahkemesinde yargılanan bir sanıkla ilgili, yabancı Bakan’ın ‘serbest bırakılabilir’ demesi, yargımızın halini gözler önüne seriyor” diye belirtti.

TÜRK YARGISI HAKKINDA ULUSLARARASI BİR ALGI OLUŞACAK

Son günlerde Rahip Brunson’un serbest bırakılacağına iddialarıyla ilgili de konuşan Seymen: “Rahip Brunson yargının doğal akışında bırakılsa bile, Türk yargısının yürütmenin emri altında ve yurt dışı faktörlerden etkilenerek karar verdiği algısı oluşacak. Belki de adam gerçekten de normal yargılama süresinde tahliye edilecektir. Bu tür açıklamalar yapıldığı zaman bu tahliyenin sebebinin uluslararası baskılar olduğu şüphesi kuvvetleniyor. Eğer bu gerçekleşirse, ‘Amerika bastırdı, serbest bırakıldı’ olarak görülür” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler