İYİ Partili Subaşı: "Türkiye bir darbe hukukuna giriyor"

İYİ Partili Subaşı: "Türkiye bir darbe hukukuna giriyor"
OHAL'in kaldırılmasının ardından uygulamaya geçecek yeni düzenlemeleri değerlendiren İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, "Darbelerden korunma adına korkarım Türkiye bir darbe hukukunun içine giriyor" dedi.

15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından ilan edilen ve bugüne kadar 7 kez uzatılan OHAL, 2 yılın ardından kalkacak. Yerine “terörle mücadelenin zaafa uğramaması için” bazı düzenlemeler gelecek.

Meclis Başkanlığı'na sunulan, 18 Temmuz Perşembe günü Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak 25 maddelik teklifi Gazeteduvar'dan Nergis Demirkaya'ya değerlendiren komisyonun İYİ Partili üyelerinden Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, şöyle konuştu:

“OHAL 7 kez uzatıldı. Seçimlere OHAL ile girmek çok büyük sakıncaydı. Avrupa kurumlarında OHAL’de seçimin meşru olmayacağı yönünde açıklamalar geldi. Ama sonuç olarak OHAL’de seçim yapıldı. Artık seçim bittiğine göre OHAL’i uzatmak için bir bahane de kalmadı. Bitirmek zorundalar ama yasa teklifine baktığımızda bitirirken de 3 yıllık yeni bir uzatma ile kalıcı hale getirmeye çalıştıklarını görüyoruz.”

‘ÇOK BÜYÜK ÇIKMAZDAYIZ’

12 Eylül darbe hukukuna baktığımızda bunları göremiyoruz. Darbelerden korunma adına korkarım Türkiye bir darbe hukukunun içine giriyor. Çok büyük bir çıkmazdayız. İnsanımız çok farkında değil, maalesef çok ciddi bir risk.

Özgürlüklerin bu kadar rahat kısıtlanabilmesi, hiç değerinin kalmaması, evrensel hukuk kurallarının yok sayılmaya başlanması, suçun kişiselliğinin ortadan kaldırılması çok ciddi insan hakları ihlalleridir. Bunlar Anayasa ihlalidir. Birine ‘bu terör suçlusu olabilir’ diye ithamda bulunuyorsunuz, çevresi ile birlikte yaşam hakkı, pasaportu dahil iptal cihetine gidiyorsunuz. İşten çıkarıyorsunuz, eşi, çocukları ve çevresiyle birlikte mağdur ediyorsunuz. Hakkında hüküm yokken mallarına el koyup gelecek nesillerini etkiliyorsunuz. Türkiye’de özgürlük alanları giderek daralıyor. En tehlikeli olan da bugüne kadar Türkiye’nin edindiği darbe hukuku tecrübelerini aşan noktalara doğru gidilmektedir.

‘VALİ, ‘ŞU GENEL BAŞKAN ŞEHRE GİRMESİN’ DİYEBİLİR’

Şu genel başkan, şu şehre 15 gün girmesin” diyebilir. 'Şu başkan Ankara’ya girmesin' diyebilir. Artık her şey olabilir. Korkarım ki darbe hukukunun sınırları aşılmıştır.”