İYİ Partili Tugay Uluçevik: AKP, adaların işgalini itiraf etti

İYİ Partili Tugay Uluçevik: AKP, adaların işgalini itiraf etti
İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, Yunanistan'ın Ege Denizi'nde işgal ettiği adalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Uluçevik, AKP'nin adaların işgalini itiraf ettiğini söyledi.

Fatih Erboz / ANKARA

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde işgal ettiği adalara yönelik tepkiler devam ediyor.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, gasp ve işgal edilmiş olan ada ve adacıklar konusunda bıçağın kemiğe dayandığını söyleyerek, "İki devlet arasındaki görüşmeler yoluyla sonuç alınması mümkün görünmemektedir. Konu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlali konusudur" dedi.

Milli anlayışın tezahür edeceği ve duruşun tesirli biçimde sergileneceği yüce mekânın ise TBMM olduğunu dile getiren Uluçevik, "Bu konuyu bütün veçheleriyle irdelemek, millî menfaatlerimize en uygun hareket tarzını seçmek, bu millî konuda kararlılık göstermek için Meclis'in olağanüstü gizli toplantı yapmasında bir vatandaş olarak fayda ve hatta zorunluluk olduğu düşüncesindeyim" diye konuştu. 

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege Denizi'nde yaşanan sorunlarının çoğunun Türkiye Cumhuriyeti'nin temel haklarını, egemenliğini ve egemenlik yetki alanını, milli güvenliğini doğrudan etkilediğini belirten Uluçevik, şunları söyledi: "Ege Denizinde en önemli sorun, iki ülkenin kıta sahanlıklarının belirlenmesi, deniz sınırlarının tespiti, egemenliği uluslararası antlaşmalarla Yunanistan'a bırakılmamış ada, adacık ve kayalıkların statüsüdür. Ayrıca iki devletin hava sahalarının genişliği, FIR hattı sorunları, Doğu Ege adalarının uluslararası antlaşmalar hilafına silahlandırılması meselesidir. Son olarak bir de arama kurtarma faaliyetleri için yetki alanlarının belirlenmesidir. Son günlerde yaşanan tartışmaları anlayabilmek için öncelikle bunların bilinmesi gerekir." 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, TBMM'de bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Ege'de Yunan işgalini teslim ve teyit ettiğine dikkat çeken Uluçevik, şunları kaydetti: 

"ÇAVUŞOĞLU BİZZAT SÖYLEDİ"

"Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'un Selanik'teki konuşmasında pervasızca kullandığı ifadeler ve küstahça yaptığı meydan okuma var. Çavuşoğlu TBMM'de şunları söylüyor, konuşmasında aynen var, '1996 Kardak krizinden sonra adaların fiilî ve hukuki durumunda hiçbir değişiklik olmamıştır, ne olduysa önce olmuştur. Lütfen Ak Parti döneminde işgal edilmiş gibi yalan bilgiler sunmayın. Bizim hiçbir günahımız yok arkadaşlar.' Bu ifadeler, Yunanistan'ın 1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşmaları ile açıkça kendi egemenliği altına alınmamış olan adaları işgal etmiş olduğunu resmen teyit etmektedir."

Dışişleri Bakanı'nın işgalleri reddetmediğini ifade eden Uluçevik, şöyle devam etti: "İşgal ister dün, ister bugün olsun. Ortada vatan toprağının işgali keyfiyeti vardır. Gereken yapılmalıdır. Koyun adası ve Venedik kayalıkları İzmir'e bağlıdır. Hurşit, Eşek, Nergizcik, Marathi, Bulamaç, Fornoz adaları Aydın'a bağlıdır. Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba, Ardıçcık, Ardacık adaları ise Muğla'ya bağlıdır. Ayrıca, Girit adasının etrafındaki 5 küçük ada da unutulmamalı. Bunların isimleri şöyle: Dhiya, Dionisades, Koufonisi, Gravdos, Gaidhouronisi" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler