İYİ Partili Yokuş: "Döviz kurbanı memur bayrama buruk girdi!"

İYİ Partili Yokuş: "Döviz kurbanı memur bayrama buruk girdi!"
Ekonomideki sert dalgalanmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan İYİ Partili Yokuş, "Bir gerçek ki Türk ekonomisi memur, dar gelirli, asgari ücretli, emekliyi tamamen çarpmış durumda, açıkçası şu anda perişan durumdalar" ifadelerini kullandı.

Bilun ÇELİK/Ankara

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, "Bir gerçek ki Türk ekonomisi memur, dar gelirli, asgari ücretli, emekliyi tamamen çarpmış durumda, açıkçası şu anda perişan durumdalar. Bu nedenle bu bayram, sabit gelirlilere memur ve dar gelirlilere bayram olmayacak" dedi.

Büyümeden pay alamamanın sıkıntısını çeken memurun bir de ekonomik kriz karşısında sıkıntıda kaldığını belirten Yokuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Memur ve çalışan perişan, zaten döviz artışlarıyla suya dahi zam geliyor, suyun döviz ile ne alakası var ama Türkiye böyle bir ülke. Ticaret erbabımız fırsatçılıkta sınır tanımıyor. Vatanseveriz diyorlar ama fırsatı da maalesef üzülerek söylüyorum kaçırmıyorlar. Zaten yüksek enflasyon, büyümeden pay alamamaları dar ve sabit gelirliye büyük bir darbe olmuştu. Daha o darbeyi atlatamadan kriz geldi, bu krizin bedelini memur ödedi. Kriz olmadan önce 3 bin lira maaşı olan memur 4 liradan bin 200 dolar alıyordu, şimdi 750 dolara düştü. Şu anda memur en az yüzde 30 daha zamlar tam yansımadı döviz bazında gelir kayına uğradı."

Memurun maaşının alım gücünün yüzde 30 düştüğünü ifade eden Fahrettin Yokuş, bundan bir ay önce memur 3 bin liraya ne alıyorsa şu anda bu aldığının ancak üçte ikisini alabildiğini dile getirdi. Yokuş, şöyle devam etti: "Yüzde 30'dan fazla kayba uğradı. Döviz aşağılara çekilemezse bu yüzde 50'lere çekilecek. Türkiye'nin böyle bir kriz döneminde, herkesin fedakârlık yaptığı bir dönemde de memurlar zam dahi isteyemeyecekler. Zam istemeye kalkarlarsa hoş karşılanmaz. Bir gerçek ki Türk ekonomisi memur, dar gelirli, asgari ücretli, emekliyi tamamen çarpmış durumda, açıkçası şu anda perişan durumdalar. Bu nedenle bu bayram, dar ve sabit gelirlilere memur ve dar gelirlilere bayram olmayacak."

Bu arada İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 11 Haziran'da uyarılarda bulunarak, "Kriz lafını kullanmak istemem fakat bize doğru yaklaşan, ne olduğunu bilmediğimiz bir cisim var. Bizim bunu fark etmek için akıllı olmamız ve kamuoyuyla iletişimi güçlendirmemiz lazım. Bunu yapabilirsek belki uçurumun kenarından geri geliriz ama bunun maliyeti olacağını da unutmayalım" demişti. FED'in 2013'teki mesajlarının iyi anlaşılmadığını da belirten Yılmaz, şöyle devam etmişti: "Doğru anlasaydık ve buna uygun davransaydık bugünkü noktaya gelmezdik. Parasal genişlemenin sona ereceği ve Fed'in faizleri arttırması nedeniyle bizim gibi ülkelerin sıkıntıları artacak. Biz 2013'teki sinyali anlayıp tedbir alsaydık daha düşük faiz ve enflasyonla olana bitene hazırlıklı olabilirdik ama maalesef geciktik."