İzmir konut fiyatlarında rekor kırdı

İzmir konut fiyatlarında rekor kırdı
Dünya genelinde önde gelen 150 kent içinde konut fiyatları sıralamasında İzmir ilk 8 içine girdi. O sıralamada İstanbul 32’nci, Ankara ise 39’uncu oldu.

İstanbul ve Ankara'da konut fiyatı artışı yavaşlarken, İzmir'de hızlandı. Sözcü'den Ergin Esen'in haberine göre, dünya genelinde faaliyet gösteren İngiliz gayrimenkul şirketi Knight Frank'in yayımladığı ikinci çeyrek raporuna göre İzmir, Haziran 2017 itibarıyla 1 yıl içinde konut fiyatlarının yüzde 20'nin üzerinde arttığı 8 kent arasına girdi. Aynı dönemde konut fiyatlarının yüzde 10.5 arttığı İstanbul araştırmaya dahil edilen 150 kent içinde 38'inci olurken, Ankara yüzde 8.5 ile 49'uncu oldu.

DÜNYADA YAVAŞLAMA VAR

Knight Frank'in yılın ilk çeyreğine ilişkin raporunda, 12 kentte konut fiyatı artışı ortalamasının yüzde 20'yi geçtiği kaydedilirken, İzmir yüzde 19.2'lik artışla 16'ncı sırada yer almıştı. Bu raporda İstanbul yüzde 12.2'lik artışla 32'nci, Ankara ise yüzde 10.1'lik artışla 39'uncu sıradaydı.
İzmir ile birlikte Koçi, Hamilton, Reykjavik, Vuşi, Hong Kong ve Çengçou'da konut fiyatlarında yüzde 20'den fazla artış görülürken, Kanada'nın en büyük kenti Toronto'da ise yüzde 29'u geçti. Yılın ilk çeyreğine ilişkin raporda, sadece Çin'in Vuşi kentinde yüzde 30'un üzerinde artış görülürken, çoğu Çin'de olan 11 kentte yüzde 20'den fazla artış kaydedilmişti.

Knight Frank uzmanı Kate Everett-Allen, Çin kentlerinde fiyat artışı yavaşlarken, Hindistan'da hızlanma tespit edildiğini ve 150 kentteki konut fiyatı artışı ortalamasının yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.9 iken, ikinci çeyrekte yüzde 6.1'e düştüğünü belirterek şöyle dedi: “Önceki çeyrekte ilk 10 sıranın 7'sinde Çin şehirleri varken, sonraki 3 ayda sadece 3 Çin şehri kaldı: Vuşi, Çengçou ve Çangşa. Ancak bu bir çakılma değil, yavaşlama. Fiyatlar, endeks kapsamında izlediğimiz 20 Çin kentinin tamamında yıllık bazda yükseliyor.”

GÜNEY AVRUPA'DA DÜŞÜŞLER SÜRÜYOR

KNIGHT Frank'in “Küresel Meskun Şehirler Endeksi – İkinci Çeyrek 2017” raporunda yer verilen 150 kentten 27'sinde konut fiyatlarında düşüş görüldü. İtalya'dan 7, Yunanistan, Güney Kıbrıs, İspanya ve Güney Afrika'dan 2'şer kentin bu 27 kent içinde yer alması dikkat çekti.
En büyük düşüşler ise yüzde 6.9'la Valencia (İspanya), yüzde 7'yle Üsküp (Makedonya) ve yüzde 9.5 ile Aberdeen'de (İskoçya) kaydedildi.
Avrupa Birliği genelinde konut fiyatı artışı yüzde 4.7, Ortadoğu'da yüzde 6.5 olurken, Türkiye ile Meksika, Endonezya ve Nijerya'nın oluşturduğu MINT ülkelerinde yüzde 3.3'ü, Türkiye'nin dahil olduğu gelişen piyasa ülkelerinde yüzde 7.2'yi buldu.

İlgili Haberler