İzmir Limanı, Varlık Fonu'na devredildi

İzmir Limanı, Varlık Fonu'na devredildi
Uzun yıllardır özelleştirmesi gündemde olan İzmir Limanı, Varlık Fonu'na devredildi.

Devir işleminin limanın işleyişinde ve yapılan ticarette herhangi bir değişikliğe neden olmayacağı belirtildi. Diğer yandan fonun limanı kiralamaya, devretmeye veya satmaya yetkisi bulunduğu öğrenildi.

Limanın Varlık Fonu’na devir işlemleri yapılırken resmi yazı ile durumun ilgili kurum ve kuruluşlara bildirildiği belirtildi. Yetkililer, dış ticaret ve ihtaratla uğraşan firmaların bundan etkilenmeyeceğini, işlerin normal seyrinde devam edeceğini açıkladı. Bu arada Varlık Fonu’nun bu kurumları satma, devretme veya kiralama yetkisi olduğu kaydedildi.

Habertürk’ün haberine göre, Liman içinde 97 bin metrekarelik bir AVM öngörülüyordu. Bu denli büyük bir AVM yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. İtirazlar nedeniyle ihaleye sadece bir firma teklif verince ihale iptal edildi. 2015 Kasım’da askıya çıkan yeni planlarda ise 97 bin metrekarelik AVM’nin yerine dükkanlara yer verildi.

Geçtiğimiz Temmuz ayında askıdan indirilen bu planlardan Kruvaziyer Limanı’na ait olan kısımda 30,5 metrelik bina yüksekliği ile plan notlarında hangi alanın ne amaçla kullanılacağının yazılmaması gerekçesiyle Konak Belediyesi bir kez daha itirazda bulunmuştu.

Özelleştirme İdaresi ise belediyenin itirazlarını reddetmişti. Belediyenin ‘mahkemeye gitmeyeceğiz’ demesiyle hukuki sorun da ortadan kalkmıştı.

İlgili Haberler