DTK kongresinden özerklik tahriki

DTK kongresinden özerklik tahriki
DTK’nın olağanüstü kongresinden “özyönetim” kararı çıktı. Hükümete özerklik konusunda adım atması için çağrı yapılan deklarasyonda, özerklik için inşa çalışmalarına başlanacağı açıklandı

Hendek kazılan ilçelerdeki teröre “meşru direniş” denilen açıklamada şunlar vurgulandı: “Ülke genelinde kültürel, ekonomik, coğrafi yakınlıkları dikkate alınarak bir veya birkaç komşu şehri kapsayacak biçimde özerk bölgelerin oluşturulması. Tüm bu özerk bölgelerin ve kentlerin demokratik esaslarla seçilmiş meclisler ve meclisler içinden seçilmiş özyönetim organları tarafından Türkiye’nin yeni anayasasının temel prensipleri çerçevesinde yönetilmesi. Özerk bölgelerin halk iradesinin ayrıca TBMM ve merkezi yönetimde de demokratik esaslar temelinde temsil edilmesi. Özerk bölgeler ve diğer idari birimlerde merkezi yönetimin seçilmişler üzerindeki her türlü vesayetine son verilmesi, seçilmişleri görevden alma yetkisinin kaldırılması. Merkezi yönetim organlarının, yeni anayasa ilkelerine uyulması doğrultusundaki denetimleri dışında bölgesel ve yerel yönetimler üzerindeki her türlü vesayetinin son bulması. Özerk bölge ve kentlerde şehir, mahalle, köy, kadın ve gençlik meclislerinin, farklı halklar ve inanç toplulukları meclislerinin, sivil toplum örgütlerinin karar alma ve denetleme süreçlerine doğrudan katılımının sağlanması.

Hizmetlerde denetim

Yargı sistemi ve adalet hizmetlerinin özerk bölge modeline göre yeniden düzenlenmesi. Toprak, su ve enerji kaynaklarının ekolojik çerçevede toplum yararına işletilmesi, denetlenmesi ve üretimden pay alma yetkisinin özerk bölge yönetimine verilmesi. Özerk bölgenin yönetim alanında ve kent içinde, her türlü kara, hava, deniz ulaşım hizmetlerini sunması ve denetimini sağlaması. Trafik hizmetlerinin merkezi trafik kurumlarıyla uyumlu halde yerel yönetim organları denetimindeki birimlerce yürütülmesi.”