İzmir’deki operasyonu yapan polisler Yıldırım’a çarpıldı!..

İzmir’deki operasyonu yapan polisler Yıldırım’a çarpıldı!..
Sabah saatlerinde, Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bacanağının da arandığı operasyonu yöneten yetkili polisler, öğleden sonra görevden alındı

İzmir’deki operasyonu yapan polisler Yıldırım’a çarpıldı!..

İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen “rüşvet, irtikap, yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırma” iddiasıyla 5 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda 25 kişi gözaltına alındı. Liman İşletmelerinde usulsüzlük yapıldığına yönelik bilgiler üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri savcılığın talimatıyla soruşturma başlattı. Ekiplerin uzun süren takibinin ardından usulsüzlük yapan kişilerin kimliklerinin belirlenmesiyle operasyona başlandı. İzmir, İstanbul, Ankara, Van ve Hatay’da yapılan eşzamanlı operasyonlarda 25 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında İzmir Liman İşletmeleri’nin üst düzey yönetici ve memurlarının da bulunduğu belirtildi. Zanlıların ihalelerde ve işlemlerde usulsüzlükler yapıp istedikleri kişilere verilmesini sağladıkları ileri sürüldü.  Operasyonun Ankara ayağında da gözaltılar yaşandı. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) soruşturma kapsamında 8 personelin “bilgilerine başvurulmak” üzere gözaltına alındığını açıklarken, Genel Müdürlük’te arama yapıldığı iddialarını ise yalanladı. 

Yıldırım: Manidar

Öte yandan, Ulaştırma Denizcilik Haberleşme eski Bakanı, AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, TCDD’ye bağlı İzmir Liman İşletmesi’ne yönelik operasyonu yorumlarken, “Zamanlaması manidar” dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, “2011’de başlayan bir soruşturmaya 3 yıl aradan sonra operasyon yapılmasının zamanlaması manidardır. 3 yıl oturacaksın, 3 yıl sonra düğmeye basacaksın. Suçla mücadele edeyim derken, suçu teşvik eden bir anlayışla hukuk tesis edilmez” diye konuştu. Bu arada operasyon kapsamında gözaltına alınan holding patronu M.C.B.’nin yanında çalışan ve halen aranan C.H.’nin, Binali Yıldırım’ın bacanağı olduğu belirtildi. Bu durumun sorulması üzerine Yıldırım, “Alınıp alınmadığını bilmiyorum. Haberim yok” dedi. Bu arad operasyonda gözaltına alınanlardan bazıları şöyle: İzmir Liman İşletme Müdürü: T.Y., İzmir Liman İşletme Müd. Yrd: B.B., İzmir Liman İşletme Müd. Yrd: M.Ö., İzmir Limanı Terminal Şefi: M.A., İzmir Op. Müd: İ.O., İzmir terminal Şefi: H.Ç., İzmir Liman Operasyon Müdürü Ş.A., Memurlar, N.A.; H.B., Puantör Memur A.O.Y., Ankara’dan TCDD Liman Eski Daire Başkan Yrd: Ş.Ç., Ankara DDY Limanlar Daire Başkanı M.Y., İskenderun Liman Müd. Yrd: O.N., Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunan Van Gölü Feribot İşletmeleri Müdürü: Ş.Ç., Bayoğlu Holding yöneticisi M.C.B. ve işadamları S.E., G.B.

O polisler de görevden alındı

Liman İşletmesi’ne yönelik operasyonu gerçekleştiren bir emniyet müdür yardımcısı ile iki şube müdürü görevden alındı. Sabahlayin düzenlenen operasyonu yapan birimlerin başındaki Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın ve Narkotik Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü Behzat Tuzcu, dün öğleden sonra görevlerinden alındı. Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Organize Suçlarla Mücadele, Narkotik Suçlarıyla Mücadele, Mali Suçlarla Mücadele ve Siber Suçlarla Mücadele şubelerinden sorumluydu. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin sert tepki gösterdi. Tekin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e “duruma müdahale edin” çağrısı yaptı.

Maliye’de taşlar yerinden oynadı

Maliye Bakanlığı’ndaki “Yer değiştirmeler” genel müdür düzeyine ulaştı. Genel müdürlerin müşavirlik kadrosuna alındığı öğrenildi. Maliye Bakanlığı’nda 17 Aralık sonrası ilk olarak Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkan Yardımcısı Faruk Elieyioğlu görevinden alınmış, 23 Aralık tarihinde de vergi başmüfettişiğine atanmıştı. Daha sonra da Gelir İdaresi Başkanlığı’nda bir dizi yer değiştirme operasyonu yapılmıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nda başlayan operasyon kapsamında Maliye Bakanlığı’nda 18 kişilik bir liste olduğu kulislerde yayılmıştı. Cuma gününden itibaren de Muhasebat Genel Müdürü Mehmet Sarıtaş, Gelir Politikaları Genel Müdürü Ünal Tayyan’ın genel müdürlük görevlerinden ayrıldığı başka görevlere verildiği belirtildi. Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürü Selahattin İnci’nin de emekliliğini istediği ifade edildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Özel Kalem Müdürü Abdülhamit Yıldız’ın ise yurt dışında doktora yapmak için müşavirlik kadrosuna geçtiği kaydedildi.

Bir gecede 600 polisin görev yeri değiştirildi

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde aralarında müdür ve müdür yardımcılarının da bulunduğu bazı polislerin görev yerleri değiştirildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde farklı birimlerde görevli yaklaşık 350 polis görevden alınırken, çoğunluğu Ankara dışından 250 polis boşalan görevlere getirildi. 600 polisin görev yeri bir gecede değişirken tayin emri imzalanan polisler, ilçe emniyet, trafik şube müdürlükleri ve karakollarda görev yapacak. Görev yerleri değiştirilenler arasında toplumsal olaylardan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahmut Azmaz da bulunuyor. Azmaz’ın, Elmadağ Polis Okulu’nda görevlendirildiği kaydedildi. İstanbul’daki operasyonun hemen ardından, ilk olarak Ankara Emniyeti kaçakçılık, narkotik, mali şube, organize, siber suçlarla mücadele ve asayiş şubelerinin müdürleri ile sorumlu müdür yardımcıları görevden alınmıştı. Önceki gün gerçekleşen ikinci görevden almalarla bu birimlerin alt yönetimlerinde görev yapan 80’i müdür ve emniyet amiri düzeyinde 270’i memur toplam 350 polis görevden alınmış oldu.  Bu arada Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü’nde de 5 şube müdürünün görev yeri değiştirildi. Tokat Emniyet Müdürlüğü’nde ise Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Murat Sarıkaya, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirilirken Sarıkaya’nın yerine Koruma Şube Müdürü Lütfi Çiçek atandı. Kütahya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi Müdürü İbrahim Aydın, Emniyet Komuta Kontrol Merkezi Şube Müdürlüğüne atandı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında Emniyet’te başlayan görevden alma fırtınasında şu ana kadar binlerce polisin yeri değiştirildi. Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaklaşık 1700 polis farklı görevlere getirildi.