Büyük kaçış!

Büyük kaçış!
PKK’nın 7 Haziran milletvekili genel seçimleri sonrasında başlattığı çatışmalar yerleşim yerlerine taşındı

Patlayan bombalar, kullanılan ağır silahlar, kazılan hendekler, kurulan barikatlar, ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar nedeniyle bölgedeki birçok yerleşim yeri savaş alanına döndü. Çok sayıda bina kullanılamaz hale geldi. 200’den fazla sivil yaşamını yitirdi. Yerleşim alanlarının elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon gibi alt yapıları çöktü. Ticari faaliyetler durma noktasına geldi. Güvenlik güçleri haftalardır bazı yerlere giremiyor. Eğitim, sağlık ve diğer hizmetler verilemiyor. Doktorlar, öğretmenler bölgeyi terk ediyor.

250 bin kişi göç etti

PKK’lı teröristler askeri birliklere, karakollara, okullara, hastanelere, ambulanslara, camilere ve diğer resmi binalara saldırılar düzenliyor. Bir çatışma çıktığında teröristler ailelerin yaşadığı evlere zorla girip çıkıyor. Günlük ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan vatandaşlar evlerini terk ediyor. Teröristler göç etmek isteyenlerin eşyalarını götürmesine izin vermiyor. Silvan’dan 20 bin, Cizre’den 50 bin, Diyarbakır’ın merkez ilçesi Sur’dan 100 bin ve Nusaybin’den 15 bin vatandaşın göç ettiği belirtiliyor. Bunların dışındaki yerler de dikkate alındığında 250 binin üzerinde insan son birkaç ay içerisinde bölgeden göç etmek zorunda kaldı.

İlk sırada Lice var

Tespit edilebilen verilere göre 16 Ağustos-11 Aralık tarihleri arasında toplam 52 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen 7 il ve ilçeleri şunlar:

* Diyarbakır’daki 8 ilçede 31 kez (Lice’de 7, Silvan’da 6, Sur’da 6, Bismil’de 4, Hani’de 4, Yenişehir’de 1, Dicle’de 1 ve Hazro’da 2 kez),

* Mardin’deki 3 ilçede toplam 9 kez (Nusaybin’de 5, Dargeçit’te 2, Derik’de 2 kez),

* Şırnak’taki 2 ilçede toplam 5 kez (Cizre’de 4, Silopi’de 1 kez),

* Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde toplam 4 kez,

* Muş’un Varto ilçesinde 1 kez,

* Batman’ın Sason ilçesinde 1 kez,

* Elazığ’ın Arıcak ilçelerinde 1 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.