"Jeoteknik Çalıştayı" Antalya'da başladı

"Jeoteknik Çalıştayı" Antalya'da başladı
"Jeoteknik Çalıştayı" Antalya'da başladı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Jeoteknik Çalıştayı" başladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen "Jeoteknik Çalıştayı" Antalya'da başladı.


Lara Kundu bölgesinde Liberty Otel'de gerçekleştirilen toplantı öncesi JMO Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Çağlan, yaptığı açıklamada, insanoğlunun doğayla olan tüm ilişkilerinde jeoloji bilim ve uygulamalarının tartışmasız bir önemde olduğunu belirterek, jeoloji mühendislerinin öneminin deprem, taşkın, heyelanların, can ve mal kayıpları olduğunda akla gelmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.


Jeoloji mühendislerine sağlıklı ve güvenli bir kentte yaşamak için ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Çağlan, yer altı kaynaklarının bulunup, topluma kazandırılmasında, ulaşım, kara yolları, binaların etüt çalışmalarında, madencilikte çevre boyutlarıyla jeoloji mühendislerinin ilgilendiğini anlattı. Jeoteknik Çalıştayı'nı bu yıl ilk defa düzenlendiklerini kaydeden Çağlan, yasal mevzuattan kaynaklanan ciddi sorunlar olduğunu, bu eksikliklerin giderilmesi için neler yapabileceği gibi konuların çalıştayda ele alınacağını bildirdi.


Çağlan, "Uygulamada karşılaşılan sorunları ele alacağız. AB standartlarının Türkiye'de uygulanması hususunu tartışacağız. Madencilik alanındaki jeoteknik uygulamalarını görüşeceğiz. Jeoteknik konusunu masaya yatıracağımız, eksiklikleri ortaya koyacağımız, tartışacağımız ve elde ettiğimiz önerileri de karar vericilerle paylaşıp, hayata geçmesini sağlayacağımız bir çalıştay olacak" diye konuştu.

 

Çalıştayda, jeotekniğin önemini önce karar vericilere, yerel yönetimlere daha sonra kamuoyuna anlatarak ne derece önemli olduğu bilincinin oluşturulmasını amaçladıklarını dile getiren Çağlan, bu anlamda bilim ve teknikte gelişmiş olan ülke standartlarına uygun yasa ve yönetmenliklerin çıkarılması ve uygulanmasının önem taşıdığını kaydetti.


JMO Antalya Şube Başkanı Kutlu Taner ise çalıştayın Antalya'da düzenlenmesinin kendileri için mutluluk verici olduğunu belirterek, iki günlük çalıştay sürecinde eksikliklerin giderileceğini, genel bir güncelleme olacağını söyledi.


"Kentsel dönüşüm, kaya şevlerinin duyarlılığı, su yapılarında jeotekniğin önemi ve yeri, mühendislik hizmetlerinde jeotekniğin önemi, denizaltı jeoteknik çalışmaları" konu başlıklarında sunumlar yapılacak olan çalıştay yarın
sona erecek.