Jüpiter'in uydusu Europa'da yaşam ihtimali güçlendi

Jüpiter'in uydusu Europa'da yaşam ihtimali güçlendi
Jüpiter'in uydusu Europa'da oksijenin, Dünya'dakine benzer şekilde hidrojenden 10 kat daha fazla üretildiği ortaya çıktı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jüpiter'in uydusuEuropa'daki oksijen ve hidrojen üretiminin Dünya'dakine benzediğini keşfetti.

NASA'nın araştırma ve geliştirme merkezi Jet Propulsion Laboratory (JPL) tarafından yürütülen araştırmada, Europa'nın Dünya'dakine benzer bir yaşamı destekleyen kimyasal dengeye sahip olabileceği belirtildi.

Sonuçları, "Geophysical Research Letters" dergisinde yayımlanan çalışmada, uydunun buzlu yüzeyinin altındaki tuzlu okyanus sularının yaşam için uygun bir alan olabileceği ileri sürüldü.

JPL'den gezegen bilimci Steve Vance, "Europa'nın okyanuslarındaki oksijen ve hidrojen döngüsü, Dünya'da olduğu gibi, okyanus kimyasına ve yaşama dair önemli bir etmen olacaktır." dedi.

Araştırmacılar, Jüpiter'den yayılan radyasyonun, Europa'nın yüzeyindeki donmuş suları moleküllerine ayırdığını ve okyanusa doğru oksijen salındığını keşfetti.

Araştırma sonunda, Dünya'daki kimyasal orana benzer şekilde Europa'da oksijenin hidrojenden 10 kat daha fazla üretildiği kaydedildi.

NASA, daha yakından incelemeler yapmak ve yüksek çözünürlük fotoğraflar almak için 2020'li yıllarda Europa'ya uzay aracı göndermeyi planlıyor.