Kabinenin yarısı 61. hükümetten!

Kabinenin yarısı 61. hükümetten!
64. hükümet kuruldu. Erdoğan’ın başbakan olduğu 61. hükümetteki 13 bakan, Davutoğlu’nun yeni kabinesinde yer aldı

Soylu ve Albayrak kabinede

Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olduğu 61. hükümetin bakanlarından Şimşek, Elvan, Bozdağ, Işık, Çelik, Kılıç, Ala, Cevdet Yılmaz, Avcı, İsmet Yılmaz, Eroğlu ve Müezzinoğlu aynı görevdeydi. Soylu, Albayrak, Sarı ve Elitaş ise ilk kez bakan oldu.

Başka telden çalmayacak

Kabinenin 61. hükümetle benzerliği, Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanı başka, Başbakan başka telden çalarsa, o zaman biz bir netice alamayız. Bu bakımdan, yani bizim özellikle buradaki senkronize olmamız çok önemli” şeklindeki sözlerini hatırlattı.

 

Kabinenin yarısı 61. hükümetten!

Ahmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan 64. hükümetin 13 bakanı, Erdoğan’ın 61. hükümetinde de yer almıştı.

Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1 Kasım’da yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nden tek başına iktidar olarak çıkan AKP’nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirmesinin ardından 64. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Davutoğlu tarafından oluşturuldu ve yeni Bakanlar Kurulu dün açıklandı. Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan hükümet, Recep Tayyip Erdoğan’ın kurduğu son hükümet olan 61. hükümetle benzerliği ile dikkat çekti. Erdoğan’ın Başbakan olarak kurduğu son hükümette yer alan 13 isim, Davutoğlu’nun dün açıkladığı hükümette de yer aldı. İşte o isimler;  Başbakan Ahmet Davutoğlu; 61. hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev almıştı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Maliye Bakanı idi, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan Ulaştırma Bakanı olarak görev almıştı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yine Adalet Bakanı idi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yine aynı görevdeydi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı idi, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç yine aynı görevdeydi. İçişleri Bakanı Efkan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu aynı görevlerdeydi.

Soylu, Çalışma Bakanı

Süleyman Soylu, Berat Albayrak, Sema Ramazanoğlu, Fatma Güldemet Sarı, Bülent Tüfenkçi, Mahir Ünal, Naci Ağbal, Mustafa Elitaş ve Binali Yıldırım ise bakanlık koltuğuna ilk kez oturan isimler oldu. Demokrat Parti Başkanlığı görevindeyken, AKP’ye geçen Süleyman Soylu, ilk kez kabineye girerken, yeni hükümette yer alan dikkat çekici isimlerden biri de Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı AKP İstanbul Milletvekili Berat Albayrak oldu. Albayrak, Enerji Bakanlığı görevine getirildi. Yeni kabinede AKP’de uzun süre bakanlık görevinde bulunan Ali Babacan yer almadı. Böylece ekonomi cephesinde bir dönem kapanmış oldu.

Davutoğlu, ekonomiyi Mustafa Elitaş’a emanet etti. Daha önceki AKP kabinelerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinde yer alan Şimşek, bu kez Başbakan Yardımcısı olarak kabineye girdi. 64. Hükümet’te Başbakan Yardımcılığı sayısı da 5’e çıktı. Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş ve Lütfi Elvan Başbakan Yardımcıları oldu.

İki kadın bakan

Davutoğlu’nun bir önceki hükümetinde Denizli’den Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi vardı, ancak 64. hükümette yer almadı. Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevine atandı. İdris Güllüce’nin yerine ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Fatma Güldemet Sarı getirildi. Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevine getirildi. “Başörtülü bakan” geleneğini yeni kabineyle de sürerken Ramazanoğlu AKP kadrolarından “başörtülü bakan” olarak atanan ilk isim oldu. Kabinede ikinci kadın bakan olarak da Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı yer aldı.

Daha önceki AKP hükümetlerinin aksine 64. Hükümette Diyarbakır’dan bakan yer almadı. Bursa’dan ise Kabineye iki bakan birden girdi. Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanı olurken, bir başka Bursa milletvekili Efkan Ala İçişleri Bakanlığı görevine getirildi.

Senkronize olmalıyız

Yeni kabinen 61. hükümetle benzerliği, Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta söylediği “Cumhurbaşkanı başka telden çalarsa, Başbakan başka telden çalarsa, o zaman biz bir netice alamayız. Bu bakımdan, yani bizim özellikle buradaki senkronize olmamız çok çok önemli” şeklindeki sözlerini hatırlattı.

 

Yapısal reformlar gerçekleştireceğiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet’te yer alacak bakanları Çankaya Köşk’ünde açıkladı. Bakanlar Kurulu’nun Türkiye’ye yeni ufuklar açma noktasına ağır bir sorumluluğunun olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Ancak arkasında yüzde 85’lik katılımla sağlanmış bir seçim zaferi vardır. Önünde de 2023’ü hedefleyen bir ufuk vardır. Önümüzdeki 4 yılda milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli her adımı atacağız, 1+yapısal reformlar gerçekleştireceğiz. Sivil bir anayasa için çalışmalar yürüteceğiz” ifadelerini kullandı Davutoğlu, “Bir hafta içinde zihnimde defaatlerce Bakanlar Kurulu isimleri dolaştığında her bir bakanlık için en az 3 -4 ismin bazen 5 ismin zihnimizin kulvarları içinde dolaştığını da ifade etmek isterim. Bu Bakanlar Kurulu listemiz dışında da AK Parti grubundan en az bunun kadar nitelikli 2 -3 kabine çıkarabilirdik. Bugünkü şartlar itibariyle bölgeleri, illeri temsil birçok hususu da göz önüne alarak gerçekleştirdiğimiz bir listedir. Tecrübeli bakanlarımız, yeni görev üstlenecek bakanlarımızla birlikte bir harman oluşturmaya gayret ettik” diye konuştu.

 

İşte yeni kabine:

Başbakan: Ahmet Davutoğlu

Başbakan Yardımcıları: Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Yalçın Akdoğan, Yıldırım Tuğrul Türkeş, Lütfi Elvan.

Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Sema Ramazanoğlu

Avrupa Birliği Bakanı: Volkan Bozkır

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Fatma Güldemet Sarı

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Ekonomi Bakanı: Mustafa Elitaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak

Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkçi

İçişleri Bakanı: Efkan Ala

Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz

Kültür ve Turizm Bakanı: Mahir Ünal

Maliye Bakanı: Naci Ağbal

Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı

Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz

Orman ve Su İşleri BakanıVeysel Eroğlu

Sağlık Bakanı: Memhmet Müezzinoğlu

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Binali Yıldırım

 

1-245.jpg

2-188.jpg

3-122.jpg

4-051.jpg

5-027.jpg

6-021.jpg