Kaçak akaryakıtta korkutan tablo!

Kaçak akaryakıtta korkutan tablo!
CHP Niğde Milletvekili Gürer, akaryakıt kaçakçılığını soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Önergeye yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, bu yılın ilk yarısında 2 milyon 848 bin 415 litre kaçak akaryakıt ele geçirildiğini açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde “2017-2018 yıllarında akaryakıt kaçakçılığı yapan kaç kişi yakalanmıştır? Kaçak yakalanan akaryakıt miktarı ve tutarı ne kadardır? Kaç satış noktasına işlem yapılmıştır? Hangi yollarla kaçak akaryakıt getirilmektedir? Hangi ülkelerden gelmektedir?” şeklinde sorular yöneltti.

12-022.pngGEÇEN YIL 68 BİN TON KAÇAK AKARYAKIT ELE GEÇİRİLDİ

Gürer’in önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2017 yılında ele geçirilen kaçak akaryakıt miktarının 68,133 ton olduğunu açıkladı.

Bakan Dönmez, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimler neticesinde 2018 yılının ilk sekiz ayında 10.186 ton, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde ise 2018 yılı ilk yarısında 2.848.415 litre kaçak akaryakıt ele geçirildiği bildirdi.

13-017.png96 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

Ticaret Bakanlığı eliyle 2017 yılı ve 2018 yılının ilk yarısında denetlenen toplam 1.981 adet akaryakıt istasyonunda 50 kaçakçılık olayının tespit edildiğini bildiren Bakan Dönmez, 96 kişi hakkında işlem yapıldığını kaydetti.

Enerji ve Tabii Kayaklar Bakanı Dönmez, içişleri Bakanlığınca 2018 yılının ilk yarısında tespit edilen 860 akaryakıt kaçakçılığı olayında toplam 1.120 kişi hakkında işlem yapıldığını belirtti.

Bakan Dönmez, “Sıklıkla karşılaşılan akaryakıt kaçakçılığı yöntemleri, deniz yoluyla yapılan kaçakçılık, sınırlardan yapılan kaçakçılık, transit veya ihraç amaçlı alınan petrolün iç piyasada satılması suretiyle yapılan kaçakçılık ile solvent ve bazyağı maddelerinin akaryakıta karıştırılması veya belli oranlarda karışım yapmak suretiyle standart dışı akaryakıt temin edilmesi yoluyla yapılan kaçakçılıktır” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, alındığı iddia edilen tedbirlere rağmen, milyonlarca ton kaçak akaryakıt ele geçirilmesinin, Türkiye’yi akaryakıt kaçakçılığında üst sıralara taşıdığını söyledi.

Gürer konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Ülkemizde akaryakıt fiyatlarındaki artışın kaçak akaryakıtı cazip kıldığı ve vergisiz akaryakıtın alıcı bulması dikkat çeken bir durumdur. Kaçak akaryakıtın ülkemize girmesi kadar dağıtımını sağlayacak alan bulabilmesi de takip gerektiren bir durumdur. Kaçak akaryakıt ve karışımlar ile araçlar risk altındadır, takibi gerekir” dedi.

İlgili Haberler