Kaçan Türkmenlerden bir bölümü yaşamını yitirdi

Kaçan Türkmenlerden bir bölümü yaşamını yitirdi
Türkmen milletvekili Aydın Maruf, terör örgütü IŞİD’in saldırıları nedeniyle Telafer’den kaçan Türkmenlerin bir bölümünün hayatını kaybettiğini söyledi

Telaferli Türkmenler Musul’a kaçIyor

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, koalisyon güçlerinin hava saldırısı ve çatışmalar nedeniyle Telafer’deki Türkmenlerin ilçeyi terk ettiğini, kaçış esnasında çok sayıda kişinin öldüğünü bildirdi. Maruf yaptığı açıklamada, “Türkmenler koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının bombardımanı ve çatışmalar nedeniyle Telafer’i terk ederek Musul’a kaçıyor.
Gençleri zorluyorlar
Bu kaçış sırasında çok sayıda Türkmen’in hayatını kaybettiği bilgisi elimize ulaştı. Bu Türkmenler IŞİD’in saldırısında mı öldü, yoksa koalisyon uçaklarının hava bombardımanında mı şimdilik kesin bir bilgi elimize ulaşmadı. Bu konudaki araştırmalarımız sürüyor. Ancak Telafer ve Musul’daki insani durum kötüye gidiyor. Özellikle Türkmenler, çatışmaların arasında kalmış durumda” diye konuştu. IŞİD’in Telafer’deki Türkmen halkı üzerindeki baskısını artırdığına dikkati çeken Maruf, “18 yaş ve üzerindeki gençlerin ilçeyi terk etmesine izin verilmiyor. Örgüt, bu gençleri kendi saflarında savaşmaya zorluyor” dedi. Maruf, Telafer ve Musul’dan Irak’ın diğer bölgelerine olabilecek yeni bir göç dalgasına karşı hazırlık yapılması gerektiğini belirterek, “Uluslararası kuruluşlar ve Türkiye, bölgeye yönelik yardımlarını artırmalı. İnsanların daha fazla mağdur olmaması için yeni kamplar hazırlanmalı” ifadelerini kullandı. Bölgedeki çatışmalar hakkında da bilgi veren Maruf, Musul’un batısında peşmergeye karşı direnemeyen çok sayıda IŞİD militanının Suriye’ye kaçtığını söyledi.
40 bin kişi sığınmıştı
Öte yandan Musul’un Sincar ilçesi Polis Müdürü Seyid Ali Şingali, daha önce yaptığı açıklamada terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları nedeniyle Türkmen ilçesi Telafer’den 40 bin kişinin kaçarak kendilerine sığındığını söylemişti. Kaçanların önemli bir kısmının Sincar’a geldiğini belirten Şingali, ilçe halkı olarak bu insanlara sahip çıktıklarını ifade ederek ev bulamayanların inşaat ve barakalarda kaldıklarını, sığınmacıların giyecek, yiyecek ve içecek gibi ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiklerini belirtmişti.