Kadeh tokuşturma geleneği nereden geliyor?

Kadeh tokuşturma geleneği nereden geliyor?
Kutlamalardan alışık olduğumuz kadeh tokuşturma ritüeli nasıl oluşmuştur? İşte detaylar...

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; Kutlamaların olmazsa olmazı olan kadeh tokuşturma geleneği aslında çok çok eskiye dayanıyor.

Eski zamanlarda bu hareketin amacı güven duygusu yaratmaktı. Bugünkü haline getiren Avrupalı krallardır. 

Kral adaylarının tahtı ele geçirebilmek, geçirdiği zaman da tahtta uzun yıllar kalabilmek için hırslarına yenik düştüler. İktidarda kalma arzusu rakipleri zehirlemeye sebep oldu. Zehirlemenin en kolay yolu ise içeceğe içki katmak. Dolayısıyla bu noktada kadeh tokuşturmanın ilk adımları atılmış oluyor. 

Eskilerde içkiyi ikram eden kimse, ikram edilen kişiden kendi kadehine birkaç damla damlatmasını istiyor. Karşı taraf, şayet içki ikramına karşı güven doluysa, kadehini diğer kadehle hafifçe tokuşturup buna gerek olmadığını, ikrama ve dolayısıyla ikramı veren kişiye güven duyduğunu belli ediyor. Özellikle krallarda, karşı tarafın içki damlatma isteğini reddedip kadehi tokuşturarak savuşturmak güç gösterisi olarak da kullanılıyor. 

GÜNÜMÜZDE KADEHLER NASIL TOKUŞTURULUYOR?

Türkçede kadehler "şerefe" şeklinde kaldırılır. Eski zamanlardaki entrikalar günümüzde bulunmuyor. dolayısıyla bizim anlayışımıza göre güven böyle bir teste tabi tutulmuyor.

İlgili Haberler