Kadınlar neden öldürülüyor? / Leyla Onay

Kadınlar neden öldürülüyor? / Leyla Onay
Son yıllarda kadın cinayetleri ülkenin ve medyanın gündemi olmaya devam etmekte. Ben de kadın hakimlerden, doktorlardan, avukatlardan, kadın cinayetleri üzerine kafa yormuş entelektüellerin fikirlerini size duyurmak istiyorum.

Bu konuda uzun yıllardır çalışma yapan ceza avukatı Casim Yılmaz''a göre kurtuluş, eğitim ve kadınların bilinçlendirilmesi. Yılmaz, ayrıca evlenecek çiftlerde kadının hakları, karı-kocanın rolleri hakkında broşürlerin yazılması, bununla da yetinmeyip evlenecek çiftlerin soru-cevap tarzında bir imtihandan geçirilmesini önermekte.

Yine kadın hakları yönünde araştırmalar yapan Av. İlay Çatalbaş ise evlenecek çiftlerin psikiyatr tarafından görülmesi, şüphe yaratacak bir durum bir patoloji tespit edildiği zaman tıpkı şizofrenler gibi evliliğe müsaade edilmemesi gerektiğini düşünmekte. Hukuk lisanında bu engellemeye mutlak butlan denilmekte.

Kadın doğum uzmanı Dr. Tülay İplikçi de kadının bilinçlendirilmesi şartını vurgulamakla birlikte cahil din adamlarının da kadın cinayetlerinde rolü olabiliceğini savunuyor.

Dahiliye uzmanı Dr. Ayşe Acar kadınların muhakkak bir meslek sahibi olmalarını önermekte. Fizik tedavi doçenti Özlem Güngör ise eğitimin kadın cinayetlerini önlemede çok mühim rol oynayabileceğini belirterek her kadının erkeğe muhtaç olmadan meslek sahibi olması gerektiğini önemle vurgulamakta.

Bu sene evimdeki tamirat ve tadilat işleri sebebiyle doğulu işçilerle sohbet fırsatı buldum. Hepsi evlenebilmek için ne iş olsa yaparak başlık parası olarak istenilen altını toparlamak için durmaksızın çalışıyorlardı. Başlık parası günümüzde gram altına dönüşmüş. Bu parayı toplamak için günde 12-14 saat çalıştıkları halde, 7 günde bir tavuk kanatı, 3 günde bir menemen, bolca kola ve ucuz bisküviler, çalıştıkları süre boyunca da çay içiyorlardı. Bu şekilde kazandıkları parayı müstakbel eşlerinin ailelerine vereceklerdi. Gençlikleri karşısında satın aldıkları eşlerine her türlü muameleyi hak görüyorlardı. Parayı alan aileler de kızlarının ayrılması sonucu bu parayı geri ödeyecek olmaları sebebiyle kocasından kötü muamele görüp baba evine dönmek isteyen kızına sahip çıkmamakta. Bu durum karşında kızın gördüğü kötü muamele, şiddet artarak devam etmekte. Kadın bir de kocasını terkedip evden ayrılırsa, gururunu incinmiş sayan koca çevrenin de kışkırtmasıyla kadını öldürmeye kalkar. Ben doğuda görev yaptığım zaman kadınların en küçük hareketlerine karşı dayak yediklerine şahit oldum hatta hasta annesini ziyarete gelen bir kadının bana hitaben ''''Ah! doktor hanım, bu ziyaretim için ne kadar dayak yiyeceğimi bir bilseniz'''' diye serzenişini hiç unutamıyorum.

Şehirlere geldiğimiz zaman erkek olduğu için ailesinde itibar gören ve annesinin-babasının ikazıyla kendisinden yaşça büyük ablası kendisine su getirilmek, bulaşık yıkatmak gibi de olsa hizmet ettirilen erkeğin özgüveni küçüklüğünden itibaren şişirilmektedir. Bu tarzda yetiştirilen erkek evlendiğinde karısını da hizmetçi ayarında gördüğünden aynı hizmeti eşinden istemektedir. Karşılığını istediği gibi bulamayınca ise şiddet baş göstermektedir. Şiddete dayanamayan kadın evi terk etmek zorunda kaldığında ev işlerine hiç yatkın olmayan erkek çıldırmakta, kendisini bu duruma düşüren kadından intikam almak istemekte sonucunda kadını öldürmektedir. Psikiyatr Dr. Doğan Işık''a göre de kadın cinayetlerinin başta gelen nedeni ekonomik sıkıntılar ve işsizlik gibi sorunlardan kaynaklanmakta. Bir de kadın tarafından ''''haksız tahrik'''' e maruz kalan erkek kadını katletmektedir ve katil kocalarda kişilik bozukluğu olduğu da inkâr edilmemelidir.

Erkeğin yetiştirilme tarzı ve babasıyla annesinin ilişkisi erkekte çok büyük etkiler bırakmaktadır. Ailesi tarafından sahip çıkılmayan tehdit altında olan kadınlar için, kadın sığınma evlerinin ve KADES''in ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Son yıllarda medyanın yardımıyla halkın bilinçlenmesi sebebiyle önlemler artırılmakta kadının şikayetleri kamu tarafından da izlenmekte tutuklanmalar artmaktadır.

Maruz kaldığı şiddet sebebiyle karakola giden kadın, kocasını şikayet ettiği zaman karakoldaki bazı görevliler kadının şikayetini işleme koymayarak, karı-koca arasında böyle şeyler olabileceğini bir seferlik affetmesi gerektiği gibi nasihatlerle şikayet için gelen kadını geri döndürerek şiddetin derecesinin artırılarak kadının ölümüne sebebiyet verebilmektedir. Bu konuda en küçük şikayetlerin bile önemle üzerinde durulması birçok üzücü olayları önleyeceği kanısındayız.

Son yıllarında sosyal medyanın etkisiyle güçlenen kamuoyunda kadın cinayetlerine karşı duyarlılığının artmasından mutluyuz.