Türk inşaat ve turizm şirketlerine Rus darbesi

Türk inşaat ve turizm şirketlerine Rus darbesi
Rusya; Türk şirketlerinin yarından itibaren devlet ve belediyelerin ihtiyaçlarına yönelik inşaat, turizm, otel işletmeciliği ve hizmet alanında çalışmasını yasakladı. Medvedev kararı imzaladı

Rusya’nın Türk şirketlerine yasakladığı iş alanları belli oldu. 1 Ocak 2016’dan önce anlaşması bulunan şirketler; bu yasaktan muaf tutulacak. Rusya Bakanlar Kurulu’nun resmi sitesinde yayınlanan bildiride, 1 Ocak 2016 tarihinden sonra Rusya Federasyonu’nda faaliyeti yasaklanan Türkiye merkezli ve Türkler’in kontrolü altındaki şirket türleri belli oldu. Rusya tarafından daha önce 53 şirkete Türk işçi çalıştırma izni verilmiş, fakat bu şirketlerin tam listesi yayınlanmamıştı.  Rusya’nın Türk şirketlerinin faaliyetini yasakladığı iş alanları şu şekilde:

* Bina inşaası, mühendislik yapıları ve özel inşaat işleri,

* Mimarlık ve mühendislik alanındaki proje tasarımları, teknik deneyler, araştırmalar ve analizler,

* Turist acentesi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren benzeri firmaların faaliyetleri,

* Otelcilik ve geçici konaklama hizmetleri,

* Devlet ve bölgesel yönetimlerin ihtiyaçlarına cevap veren iş ve hizmetler,

* Ağaç işleme.

Kudrin yaptırıma karşı

Öte yandan; Rusya’nın eski Maliye Bakanı Alexey Kudrin, Moskova’nın Türkiye’ye karşı uyguladığı ekonomik yaptırımlara karşı olduğunu söyledi. Halen Sivil Girişimler Komitesi başkanlığını yürüten ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le olan yakınlığı ile bilinen Kudrin, “Rusya, adımlarını diplomatik girişimlerle sınırlamalıydı.” dedi. Rus Interfax ajansına konuşan Alexey Kudrin, “Rusya yaptırımlar konusundaki pozisyonunu değiştirdi. Benim bu konudaki görüşüm ise değişmedi. Ben genel olarak yaptırımlara karşıyım. Rusya’ya yaptırımlara karşıyım, Türkiye’ye yaptırımlara karşıyım.” ifadelerini kullandı. Eski Maliye Bakanı Kudrin, “Su-24 uçağına yapılan saldırının ardından Ankara’ya karşı attığımız adımlarımızı diplomatik girişimlerle sınırlamamız gerektiğine inanıyorum. Ekonomik ilişkiler sınırlandırılmamalı, çünkü, Rus ticaretine de zarar veriyor. Rusya sanayii için parçalar ithal edilmiyor, inşaat işçileri ayrılıyor.” dedi. Alexey Kudrin, “Oyunun kuralındaki değişiklikler her zaman ekonomik kurumları olumsuz şekilde etkiler.” diye ekledi. Kudrin, ayrıca, “ithalatı sınırlamak için korumacı bariyer teorisinin artık hatalı olduğunu” dile getirdi. Eski Bakan, “Önde gelen ülkelerle açık iletişim en etkili olandır: en iyi üreticilerden en iyisini getiririz. Döviz oranı doğal düzenleyicidir. Başka ülkelere yaptırım uygulanmasına bu yüzden karşıyım.” diye konuştu. Kudrin ayrıca Rusya yönetiminin uçak düşürüldükten sonra yaptığı tek doğru şeyin, Rus turistlerin güvenliğini sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

 

Putin, devlet projelerini destekleyen bankayı kurtarıyor

Rusya’da devlet projelerinin sponsor bankası VEB, Batı’nın yaptırımları sonrasında zor duruma düşünce, banka için 18 milyar dolarlık kurtarma paketi hazırlandı.  Rusya, Vnesheconombank’ı (VEB), Soçi Olimpiyatları’ndan Ukrayna’da oligarkların üstü kapalı satın almalarını desteklemeye kadar özel projelerin finansmanında yıllardır kullandı. Ancak, bir devlet bankası olan VEB, şimdilerde kendisi bir kurtarma paketine ihtiyaç duyuyor ve bu, Kremlin’in şimdiye kadar karşılaştığı masraflı kurtarma olabilir. Başkan Putin, VEB’i, Rusya’da devlet öncülüğünde kapitalizmin finansal gücü olarak kullanmak istiyordu. VEB’in arkasındaki devlet desteğiyle batı ülkelerinden ucuza borçlanarak, bu fonları Kremlin’in finanse edilmesini istediği projelere akıtması isteniyordu. Geçtiğimiz yıl, batının yaptırımlarından zarar gören VEB; kredi vermeyi durdurdu. Hükümetin kıdemli yetkililerine göre, Banka’nın kurtarılmasının maliyeti; 1.3 trilyon Ruble’yi (18 milyar ABD Doları) bulabilir. Bu durumda; düşen petrol fiyatlarına bağlı olarak bütçe açığı yükselirken, devlet harcamalarında kısıntıya giden ekonomi yetkililerini zorlayabilir.