Kağıt krizine Basın İlan'dan çözüm!

Kağıt krizine Basın İlan'dan çözüm!
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, Yönetim Kurulu'nun çağrısı ile kağıt krizi ile ilgili dün yaptığı olağanüstü toplantısında gazetelerin yüzölçümü ve satış sayısını azaltma kararı aldı.

Evrensel'de yer alan habere göre, BİK bürokratları kağıt krizine ilişkin olarak birtakım kararlar aldı.

Asgari yüzölçümü ve satış miktarlarında düzenleme getiren kararların Resmi Gazete'de en kısa zamanda yayınlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

Alt vasıflı gazeteler için 0.75 metrekare olan asgari yüzölçümü 0.60 metrekare, Vasıflı gazeteler için 1.12 metrekare olan asgari yüzölçümü 0.90 metrekare, İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki Kurum Şubesi bulunan yerlerdeki gazeteler için 1.50 metrekare olan asgari yüzölçümü 1.12 metrekare, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yayınlanan gazeteler için 2.25 metrekare olan asgari yüzölçümü ise 1.50 metrekare olarak belirlendi.

Ayrıca, normal gazete ebadı esas olmak üzere; İstanbul, Ankara ve İzmir'de 12 sayfa olan asgari yüzölçümü 8 sayfa, Kurum Şubesi bulunan diğer yerlerde ise 8 sayfa olan asgari yüzölçümü 6 sayfa olarak belirlendi.

SATIŞ DÜZENLEMESİ

Düzenlemede, gazetelerin satış miktarıyla ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:

— Resmi ilan yayınıyla alakalı gazetelerin asgari fiili satış adetleri yüzde 20 oranında azaltılmıştır. Buna göre; İstanbul'da yayınlanan gazeteler için 5.000 olan asgari fiili satış adedi 4.000, Ankara ve İzmir'de yayınlanan gazeteler için 3.000 olan asgari fiili satış adedi 2.400, Kurum Şubesi bulunan diğer illerdeki yayın yerlerinde 500 olan asgari fiili satış miktarı 400, Valilik görev alanı ile Kurum Şubesi bulunan yerlerdeki ilçe gazetelerinden; Asgari fiili satış adedi 250 olan gazetelerin satış miktarı 200, Asgari fiili satış miktarı 100 olan gazetelerin satışlar miktarı ise 80 olarak belirlendi. Asgari satış miktarlarındaki bayi ve abone satış oranları eski hali ile korunmuştur.

— Buna göre; 4.000 satış yapması gereken yaygın gazeteler de en az 2.000 bayi (%50) ve 2.000 abone satışı yapabilecek. Örneğin, Asgari yüzölçümü için gerekli olan 10 bobin ya da top için 2 bobin ya da top, asgari satış için gerekli 10 bobin ya da top için 2 bobin ya da top daha az harcanacaktır. Dolayısıyla 10 birimle yerine getirilen görev 4 birim avantajla 6 birimle tamamlanmış olacak.

İlgili Haberler